Διευκρινίσεις για το δώρο στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πεκίνο

Σχετικά με κείμενο που δημοσιεύθηκε στις 12 Μαΐου 2017 στο skai.gr, με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου, διευκρινίζεται ότι το δώρο που προσφέρθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην βιβλιοθήκη του Κέντρου ήταν το πρωτότυπο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Οδύσεια», των εκδόσεων Καζαντζάκη.

Όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου, «από τον Ιούνιο του 2011 η ΟΔΥΣΣΕΙΑ κυκλοφορεί ξανά σε μικρότερο σχήμα και πολυτονικό ορθογραφικό σύστημα, όπως το είχε επιμεληθεί φιλολογικά ο Εμμανουήλ Χ. Κάσδαγλης σε συνεργασία με τον ίδιο τον Νίκο Καζαντζάκη το 1955-56. Η πρώτη έκδοση της καζαντζακικής ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ έγινε το 1938 σε μεγάλο σχήμα, με το ιδιαίτερο ορθογραφικό και τονικό σύστημα του ποιητή».

Αρχικά, το συγκεκριμένο έργο 33.333 στίχων του Νίκου Καζαντζάκη εκ παραδρομής συνδέθηκε με τη μετάφραση της Οδύσσειας του Ομήρου από τους Ν.Καζαντζάκη και Ι.Κακριδή.

Η «Οδύσεια», που αφηγείται τις περιπέτειες και τα ταξίδια του Οδυσσέα αφ’ ότου επέστρεψε στην Ιθάκη, «ανασταίνεται τώρα ακριβώς όπως πρωτοεξεδόθη το 1938, χάρη στην πρώτη ομοιότυπη τού 1938 έκδοσή του» από τον εκδότη και θετό γιο τής Ελένης Ν. Καζαντζάκη, Δρα Πάτροκλο Σταύρου».



 


Πηγή: skai.gr