Ερντογάν σε Τσίπρα: Να επιλύσετε το πρόβλημα με τους Τούρκους στρατιωτικούς

Στην έκδοση των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία, παρά τις περί του αντιθέτου αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, επέμεινε το Σάββατο ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Να επιλύσετε το ‘’πρόβλημα’’ με τους Τούρκους πρώην στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας στον πρωθυπουργό στο περιθώριο του 2ου Ελληνοκινεζικού Φόρουμ Πόλεων που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση.

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πηγή της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του είπε ότι «είναι λάθος να μην εκδίδετε τους (οχτώ) τούρκους πρώην στρατιωτικούς που ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου». Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, «η μη έκδοση των πρώην στρατιωτικών είναι πρόβλημα μεταξύ των δύο κρατών, είναι λάθος».

«Ο πρόεδρος ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό να λάβει τα αναγκαία βήματα για την επίλυση του ζητήματος» είπε η τουρκική πηγή στα ΜΜΕ της γείτονος.

Aίσθηση προκάλεσε η αινιγματική αναφορά του προέδρου της Τουρκίας ότι επιθυμεί «πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης», η οποία πάντως δεν έλαβε έκταση στα τουρκικά ΜΜΕ. Πάντως, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο έκανε λόγο για «δέσμευση του τούρκου πρωθυπουργού στην τήρηση της Συνθήκης της Λωζάνης».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι απαραίτητο να τερματιστεί η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και να αποκλιμακωθούν οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, κι έθεσε τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δίνοντας έμφαση στη διμερή συνεργασία στην οικονομία και άλλους τομείς, με την οποία συμφώνησε και ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η θετική ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνει τη συνεργασία στον τουρισμό, στις επενδύσεις, τη Σιδηροδρομική Εγνατία, την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, τη δημιουργία δεύτερης διάβασης αυτοκινήτων στον Έβρο.

Επίσης, την επανέναρξη του διερευνητικού διαύλου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, την προετοιμασία υψηλών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, όπως είναι η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ τον Οκτώβριο του 2017 στη Θεσσαλονίκη.

Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει αρκεί να το επιδιώκει και να το θέλει και η ίδια η γειτονική χώρα.

Για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη του στις συνομιλίες, για τις οποίες είπε ότι πρέπει να προστατευθούν, προκειμένου να πετύχουν και για να γίνει η Διάσκεψη της Γενεύης επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ