Απορρίφθηκε και το δεύτερο αίτημα έκδοσης για τρεις τούρκους στρατιωτικούς

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας και το δεύτερο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση τριών εκ των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου.

Το δεύτερο τουρκικό αίτημα έχει ήδη απορριφθεί για άλλους τρεις από τους οκτώ στρατιωτικούς, ενώ εκκρεμεί η εξέταση της έκδοσης των υπόλοιπων δύο, που αναμένεται να εκδικαστεί αύριο Πέμπτη.

Το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτή την εισαγγελική εισήγηση και απέρριψε το αίτημα για έκδοση των τριών, καθώς πριν από δύο περίπου μήνες ο Άρειος Πάγος αμετάκλητα είχε κρίνει ότι αν εκδοθούν στη γείτονα δεν θα έχουν δίκαιη δίκη.

Οι τουρκικές Αρχές ισχυρίζονται πως οι οκτώ εμπλέκονται στην απόπειρα ανατροπής του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως εξήγησε η εισαγγελέας, «οι κρατούμενοι ενδέχεται να υποβληθούν σε βασανιστήρια και να δεχθούν απάνθρωπη συμπεριφορά». Αναφέρθηκε ειδικά στις διακηρύξεις για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Νωρίτερα, οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί υποστήριξαν πως στη χώρα τους τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα, και ανέφεραν ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς φοβούνται ότι θα υποστούν βασανιστήρια.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατάθηκε για ένα τρίμηνο η διοικητική κράτησή και των οκτώ αξιωματικών στο πλαίσιο της διαδικασίας του ασύλου.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου