ΕΕ: Ανεπαρκή τα hot spots σε Ιταλία και Ελλάδα

Η κατεπείγουσα αντίδραση της ΕΕ στην προσφυγική κρίση το 2015, με τη δημιουργία hot spots στην Ελλάδα και την Ιταλία, άφησε κέντρα υποδοχής «τα οποία δεν είναι ακόμη επαρκή» επισημαίνει σε νέα έκθεσή του το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ.

Διαπιστώνει ότι – «παρά την σημαντική υποστήριξη της ΕΕ» – τα σημερινά κέντρα υποδοχής στην Ιταλία δεν μπόρεσαν να υποδεχτούν σωστά τους μετανάστες και εκείνα στην Ελλάδα δεν μπόρεσαν να τους φιλοξενήσουν επαρκώς. Και οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι εμπειρογνώμονες, οι οποία απεστάλησαν από τις Βρυξέλλες, παρέμειναν εκεί για πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να συνδράμουν αποτελεσματικά.

Tη στιγμή που πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έφτασαν στα σύνορα της ΕΕ από την Συρία και αλλού, η Γερμανία και η Σουηδία άνοιξαν τα σύνορά τους για να τα φιλοξενήσουν, ενώ άλλα κράτη, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, σήκωσαν φράκτες – προκαλώντας μεγάλη κρίση στις ενδοευρωπαϊκές σχέσεις.

Η μαζική εισροή κατέστησε τον λεγόμενο κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος ορίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να ζητήσουν άσυλο στην πρώτη χώρα στην οποία έφθασαν, να ανασταλεί προσωρινά, και η Επιτροπή αναγκάστηκε να παρέμβει στην Ιταλία και την Ελλάδα, με υποτιθέμενο σύστημα ποσοστώσεων για την επανένταξη των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η έκθεση αναφέρει πάντως ότι «συνολικά, διαπιστώσαμε ότι τα hot spots βοήθησαν στη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ κάτω υπό πολύ δύσκολες και συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, με τη βελτίωση των διαδικασιών καταγραφής και την ενίσχυση των προσπαθειών συντονισμού».

Αλλά η έρευνα προσθέτει: «Παρά την σημαντική υποστήριξη της ΕΕ, στα τέλη του 2016 οι εγκαταστάσεις υποδοχής και στις δύο χώρες δεν είναι ακόμη επαρκείς για να υποδεχτούν σωστά (Ιταλία) ή να φιλοξενήσουν (Ελλάδα) τον αριθμό των μεταναστών που έφθασαν. «Εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

«Όλοι οι ενδιαφερόμενοι που συμμετείχαν σε συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ελέγχου υπογράμμισαν την ανάγκη για παραμονή των εμπειρογνωμόνων για μεγαλύτερες περιόδους», καταλήγει η έκθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράει σε τέσσερις «επείγουσες» συστάσεις:


- Η Ιταλία θα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των hotspots, και η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει τις υποδομές τους.

- Να υπάρχει ένας υπάλληλος για την προστασία ανηλίκων σε κάθε hot spot.

- Περισσότεροι εμπειρογνώμονες από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

- Η Ιταλία και η Ελλάδα να ορίσουν ένα άτομο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα hot spots.

Η Επιτροπή, στην επίσημη απάντησή της, χαρακτηρίζει την έκθεση «ισορροπημένη» και σημειώνει ότι «αποδέχεται τις συστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της υποδομής των hot spots».

Στο μεταξύ, λίγο πάνω από το 10% (μόλις 17.000 πρόσφυγες έναντι του προβλεπόμενου των 160.000) είναι το ποσοστό των προσφύγων που έχει μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ την τελευταία διετία, με την ευρωπαϊκή προεδρία της Μάλτας να προωθεί πρόταση για την επιβολή προστίμων σε όσα κράτη αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες.

Ας σημειωθεί ότι η προσπάθεια να επιβληθεί η αναλογική μετεγκατάσταη προσφύγων στην Ένωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των χωρών του Βίζεγκραντ.
Πηγή: Euractiv.gr - skai.gr - ΑΜΠΕ