Ελάχιστοι οι πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί από Ελλάδα - Ιταλία

Λίγο πάνω από το 10% (μόλις 17.000 πρόσφυγες έναντι του προβλεπόμενου των 160.000) είναι το ποσοστό των προσφύγων που έχει μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ την τελευταία διετία, με τη Μάλτα να προωθεί πρόταση για την επιβολή προστίμων σε όσα κράτη αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες. 

Ας σημειωθεί ότι η προσπάθεια να επιβληθεί η αναλογική μετεγκατάσταη προσφύγων στην Ένωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των χωρών του Βίζεγκραντ.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε η ευρωπαϊκή προεδρία της Μάλτας, όσες χώρες αρνούνται να δεχτούν περισσότερους αιτούντες άσυλο και οι οποίοι προέρχονται από άλλα -ήδη επιβαρυμένα- κράτη μέλη θα κληθούν να πληρώσουν 60.000 ευρώ για τον καθένα εξ αυτών εντός μιας πενταετίας. Το σχέδιο κάνει επίσης λόγο για ανώτατο όριο ανακατανομής 200.000 προσφύγων ετησίως.

Αντιθέτως, χώρες οι οποίες δέχονται πρόσφυγες θα αποζημιώνονται με το αντίστοιχο ποσό για το διάστημα αυτό. Το σχετικό έγγραφο βρίσκεται στη διάθεση του γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το οποίο και μεταδίδει την είδηση.

Μια τέτοιου είδους αποζημίωση θα λαμβάνουν οι χώρες μέλη εφόσον η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι πράγματι μια χώρα έχει επιβαρυνθεί σημαντικά. Εν τούτοις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, θα μπορούσε να σταματήσει την πρωτοβουλία αυτή, όπως αναφέρει το dpa.

Σύμφωνα με το σχέδιο, όσες χώρες αρνούνται να δεχτούν αιτούντες άσυλο θα μπορούν εναλλακτικά να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος με συνοριοφύλακες ή ειδικούς στην παροχή ασύλου.

Η πρόταση της Βαλέτας θα συζητηθεί από εκπροσώπους των κρατών – μελών στις Βρυξέλλες την Τετάρτη. Πάντως, κράτη όπως η Τσεχία αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες ακόμη και στο ενδεχόμενο επιβολής προστίμων. 
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ