Ξανθός: Ρύθμιση για υποχρεωτικότητα αιτιολόγησης του τοκετού με καισαρική

Δέσμη μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου των καισαρικών στην Ελλάδα, που έχει λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, προανήγγειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Μεταξύ άλλων τα μέτρα θα περιλαμβάνουν την υποχρέωση των μαιευτήρων γυναικολόγων να αιτιολογούν και να τεκμηριώνουν το λόγο του τοκετού με καισαρική τομή, ενώ ανακοίνωσε ότι προωθείται και η αλλαγή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ώστε να διασφαλίζεται πως όταν οι γιατροί ακολουθούν αυστηρά τους κανονισμούς σε περίπτωση επιπλοκής δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο χορήγησης αποζημίωσης για αστική ευθύνη.

Επιπλέον, ο κος Ξανθός ανακοίνωσε την πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει σε μία μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης που θα απευθύνεται τόσο στο ιατρικό προσωπικό όσο και στις γυναίκες με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά των τοκετών με καισαρική τομή στη χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κυμαίνονται στο 56% έναντι 30% που αποτελεί το μέσο όρο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ποσοστό 15% που θέτει ως αποδεκτό όριο ο ΠΟΥ.

«Στόχος μας είναι να μην είναι η συζήτηση για τον περιορισμό των καισαρικών ένα πυροτέχνημα, αλλά να υιοθετηθούν σοβαρές αλλαγές και παρεμβάσεις, ώστε η καισαρική να επιλέγεται μόνο όταν υπάρχει σοβαρή ιατρική ένδειξη. Γιατί το φαινόμενο μας εκθέτει διεθνώς», υπογράμμισε ο Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας στη βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, που κατέθεσε σχετική ερώτηση, αφήνοντας υπαινιγμούς περί πιθανής «βιομηχανίας καισαρικών» με στόχο το κέρδος.


Πηγή: skai.gr