Κλείσιμο

Συντάξεις με πλαστά χαρτονομίσματα

Περισσότεροι από 80 συνταξιούχοι περίμεναν να πάρουν τις συντάξεις τους και το δώρο των Χριστουγέννων στην περιοχή του Δομοκού αλλά ο ταχυδρόμος που τους μοίραζε τη σύνταξη, τους γέμισε με πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ. Τώρα τρέχουν μάταια να βρουν το δίκιο τους, αφού οι ίδιοι πλέον δεν έχουν δυνατότητα να δώσουν ούτε χαρτζιλίκι στα εγγόνια τους. Την ίδια στιγμή η αστυνομία εντόπισε μέχρι στιγμής 200 πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ το καθένα, από τα οποία 91 έχουν ήδη διατεθεί σε συνταξιούχους και άλλα 109 βρέθηκαν στο χρηματοκιβώτιο των κεντρικών γραφείων των ΕΛΤΑ στο Δομοκό.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη, όταν οι ταχυδρομικοί διανομείς που πήγαν να μοιράσουν συντάξεις του ΟΓΑ, ΤΕΒΕ και ΙΚΑ σε ολόκληρη την περιοχή του Δομοκού, αντί να μοιράζουν γνήσια χαρτονομίσματα έδιναν στους συνταξιούχους πλαστά των 200 ευρώ. Κανείς τους δεν κατάλαβε τίποτα αρχικά, ενώ στη συνέχεια όταν οι συνταξιούχοι πήγαν να εκπληρώσουν κάποιες υποχρεώσεις τους είτε σε καταστήματα της περιοχής είτε σε τράπεζες διαπίστωσαν ότι τα χρήματα που είχαν εισπράξει από τη σύνταξή τους ήταν στο σύνολό τους πλαστά.

Αμέσως έστρεψαν τα βλέμματα τους προς την πλευρά των ΕΛΤΑ και από χθες το πρωί το αστυνομικό τμήμα του Δομοκού ξεκίνησε προανάκριση για να εντοπίσει όλους αυτούς που έθεσαν σε κυκλοφορία πλαστά χαρτονομίσματα, αξίας 40.000 περίπου ευρώ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας από τη συγκεκριμένη προανάκριση προέκυψε ότι ταχυδρομικός υπάλληλος του καταστήματος των ΕΛΤΑ στο Δομοκό πήρε από το ταμείο, του οποίου είχε την ευθύνη, χαρτονομίσματα συνολικού ποσού 40.000 € και τα αντικατέστησε με 200 πλαστά χαρτονομίσματα των 200 € το καθένα. Τα συγκεκριμένα πλαστά χαρτονομίσματα δόθηκαν στη συνέχεια σε άλλο υπάλληλο, ο οποίος τα έδωσε στους ταχυδρομικούς διανομείς για να πληρώσουν τις συντάξεις.

Ήδη σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον 2 ατόμων υπαλλήλων των ΕΛΤΑ στο Δομοκό και διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα. Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι απέφυγαν τη σύλληψη, λόγω του γεγονότος ότι είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

Από χθες το πρωί οι συνταξιούχοι που είδαν να χάνουν τη σύνταξή τους, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία των ΕΛΤΑ ζητώντας να πληρωθούν με γνήσια χαρτονομίσματα.

Πηγές της αστυνομικής διεύθυνσης Φθιώτιδας εκτιμούν ότι το εύρος της κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων στην ίδια περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερο, ενώ οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι και στο παρελθόν είχαν γίνει παρόμοιες διακινήσεις πλαστών χαρτονομισμάτων, αλλά σε μικρότερη έκταση. Στην κατεύθυνση αυτή η αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους συνταξιούχους που πρόσφατα πληρώθηκαν τις συντάξεις τους να ελέγξουν τη γνησιότητα των χαρτονομισμάτων και να απευθυνθούν στα αστυνομικά τμήματα.
Πηγή: skai.gr