Χάος και μεγάλες καθυστερήσεις από τα νέα μέτρα ελέγχου σε σύνορα και αεροδρόμια

Καθυστερήσεις παρατηρούνται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και στις χερσαίες εισόδους της χώρας που συνορεύουν με την Αλβανία, τα Σκόπια και την Βουλγαρία, μετά την εφαρμογή του νέου καθεστώτος ελέγχου που τέθηκε σε ισχύ από την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα ελέγχου, ευρωπαίοι πολίτες που ταξιδεύουν από και προς τρίτες χώρες, υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους με υπηκόους τρίτων χωρών.

Ο έλεγχος των ευρωπαίων πολιτών δε γίνεται πλέον με έλεγχο ταυτοπροσωπίας, αλλά με την πληκτρολόγηση των αριθμών διαβατηρίων, τα οποία ελέγχονται στις βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως συμβαίνει με υπηκόους τρίτων χωρών.

Το μεγάλο πρόβλημα αφορά σε εκείνους που ταξιδεύουν με την ταυτότητά τους, καθώς οι αριθμοί ταυτοτήτων δεν είναι καταχωρημένοι στα συστήματα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η πληκτρολόγηση των ονομάτων των κατόχων.

Σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, την Παρασκευή που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το μέτρο, επικράτησε το αδιαχώρητο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Οι αστυνομικοί υπάλληλοι υποστηρίζουν πως δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, ενώ αφήνουν αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας, δεδομένου ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νέα μέτρα, ελήφθη στις 7 Μαρτίου, ωστόσο δεν έγινε καμία προετοιμασία προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα.

Η Κομισιόν αποφάσισε να ενισχύσει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν, μπροστά στην αυξανόμενη, τρομοκρατική απειλή, καθώς πολλοί μαχητές του ISIS έχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια.

Τα μεγαλύτερα πάντως προβλήματα εντοπίζονται στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, στα χερσαία σύνορα μεταξύ χωρών που είναι στη ζώνη Σένγκεν, κι άλλων που δεν είναι. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν τα σύνορα Κροατίας - Σλοβενίας και Ουγγαρίας - Ρουμανίας.
Πηγή: skai.gr - Αχιλλέας Τόπας