‘’Υποφέρουν’’ οι φυλακές

Την έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές και την αντιμετώπιση των κρατουμένων εκφράζει η Επιτροπή για την Πρόληψη Βασανιστηρίων (ΕΠΒ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε έκθεση που δημοσίευσε μετά από έρευνα που πραγματοποίησε την Ελλάδα τον Αύγουστο και ο Σεπτέμβριο του 2005.

Η Επιτροπή επισκέφτηκε τις φυλακές Κορυδαλλού και το ψυχιατρικό νοσοκομείο της Κέρκυρας, ενώ παράλληλα εξέτασε την αντιμετώπιση των κρατουμένων στα αστυνομικά τμήματα, του μεθοριακούς σταθμούς, τους σταθμούς της ακτοφυλακής, αλλά και στις ειδικές εγκαταστάσεις για τους λαθρομετανάστες.

Υπερπληθυσμός, κακομεταχείριση κρατουμένων, κακές υγειονομικές συνθήκες, μη σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό είναι τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης της Επιτροπής για την Ελλάδα που εκτιμά ότι οι φυλακές στη χώρα μας υποφέρουν από υπερπληθυσμό και κακές συνθήκες κράτησης. Ακόμα, τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις για την καλυτέρευση των υγιεινομικών συνθηκών, ενώ σημειώνει ότι παρόλο που περιπτώσεις κρατουμένων με σωματικά προβλήματα ήταν λίγες, παρ' όλα αυτά υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της βίας μεταξύ των ίδιων των κρατουμένων.

Σε ότι αφορά τις συνθήκες κράτησης των λαθρομεταναστών στην περιοχή του Έβρου και στα νησιά της Χίου και της Μυτιλήνης, η Επιτροπή σημειώνει την κακή κατάσταση των κτιρίων, τις ανθυγιεινές συνθήκες, και την έλλειψη βασικών διευκολύνσεων για τη ζωή των κρατουμένων.

Αντίθετα δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ελλείψεις στο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Κατόπιν αυτών η Επιτροπή συστήνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου σώματος στην αστυνομία για την επίβλεψη του συστήματος, ενώ συνιστά:

Τη λεπτομερή εξέταση των κατηγοριών για κακομεταχείριση και την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στους υπεύθυνους.

Οι προσλήψεις του προσωπικού να γίνονται με αυστηρό τρόπο, σε συνδυασμό με την οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης.
Πηγή: Χρυσόστομος Μπίκατσικ