Ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα ζητά η ΝΔ

Η δυνατότητα λειτουργίας προπτυχιακών ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα ελληνικά ΑΕΙ απασχόλησε την Τρίτη τη συνεδρίαση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή σχετικό ομόφωνο αίτημα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου της Αθήνας για τριετές πρόγραμμα στα αγγλικά με 8.000 ευρώ δίδακτρα ετησίως για φοιτητές από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Το αίτημα ανέδειξε η Νέα Δημοκρατία, με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου να απαντά λέγοντας πως η υφιστάμενη νομοθεσία δεν προβλέπει την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, αλλά ο ίδιος είναι ανοικτός σε συζήτηση οιασδήποτε σύννομης εναλλακτικής πρότασης.

«Αν πρόκειται για τμήμα, γιατί να μη γίνονται στο πλαίσιο διεθνούς πανεπιστημίου το οποίο έχουμε στη Θεσσαλονίκη και πρέπει να το ενισχύσουμε - και το έχουμε ακριβώς για αυτές τις δουλειές;» διερωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας. «Γιατί να μη νομοθετήσουμε- αν συμφωνείτε και εσείς - τη συνεργασία του διεθνούς πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια; Και να υπάρχουνε διατμηματικά τέτοια προγράμματα;».

Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε επίσης, πως στις χώρες της ΕΕ πρέπει να ισχύουν ίδιες προβλέψεις για τα δίδακτρα: «Ενώ στα μεταπτυχιακά υπάρχουν δίδακτρα σε όλη την Ευρώπη - άρα δεν έχεις πρόβλημα για τα δίδακτρα - για τα προπτυχιακά υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα, ευρωπαϊκό, ως προς τα δίδακτρα. Επειδή στη Γερμανία και στη Γαλλία δεν δίνουν, δεν μπορεί να έρθει εδώ. Υπάρχει ένα θέμα νομικό», επισήμανε ο υπουργός. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο υπουργός ανέφερε πως συζητά κάθε πρόταση που είναι σύννομη.

Σχολιάζοντας τη στάση του κ. Γαβρόγλου, η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως «ύστερα από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε αναφορικά με τις ενστάσεις του για τη διενέργεια ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος του ΕΚΠΑ και τις πιέσεις που άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός Παιδείας αποδέχτηκε να συζητήσει τη δυνατότητα δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, εφόσον κατατεθεί σχετικό αίτημα».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση καταθέτει το αίτημα αυτό και καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, επιφέροντας τυχόν τροποποιήσεις, προκειμένου να επιτραπεί η δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων για τα οποία αυτόνομα θα αποφασίζουν τα ιδρύματα. Αναμένουμε την απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας», δήλωσε η κ. Κεραμέως.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ