«Φρένο» του υπ. Παιδείας σε πρόγραμμα με δίδακτρα για φοιτητές εκτός ΕΕ

«Φρένο» φαίνεται να βάζει το υπουργείο Παιδείας στην οργάνωση αγγλόφωνου προπτυχιακού τμήματος με δίδακτρα, για φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στόχος του προγράμματος ήταν η προσέλκυση φοιτητών από χώρες εκτός ΕΕ, με το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου τμήματος («Σπουδές στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία και Αρχαιολογία») να στρέφεται στοχευμένα στην εκπαίδευση Κινέζων στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά το ελληνικό υπουργείο Παιδείας φρενάρει το σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι θέλει να δώσει βάρος στην ανάπτυξη σχετικών προπτυχιακών προγραμμάτων, μέσω του Διεθνούς Πανεπιστημίου με έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα είχε προβλεφθεί να είναι τριετούς διάρκειας με ύψος ετήσιων διδάκτρων 8.000 ευρώ ενώ στελέχη του ΕΚΠΑ δήλωναν χθες στην Καθημερινή πως το πρώτο πρόγραμμα θα μπορούσε «για αρχή» να δεχθεί, περίπου 100 φοιτητές.

Το ΕΚΠΑ και η κινεζική πρεσβεία είχαν ήδη έρθει σε συνεννόηση για το πρόγραμμα. Η κινεζική πλευρά είχε «ιδιαίτερα θετική στάση», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα είχαν ενημερωθεί και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Όμως ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου διατύπωσε ενστάσεις, φρενάροντας την οργάνωση του προγράμματος. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ των βασικών επιχειρημάτων του υπουργείου είναι ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για την οργάνωση αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος τριετούς φοίτησης σε δημόσιο ΑΕΙ, και ότι η πρόταση της Φιλοσοφικής δεν προέβλεπε τον τρόπο επιλογής υποψηφίων. Τέλος, ενστάσεις υπήρξαν και για τον τρόπο ορισμού του ύψους των διδάκτρων.

Η πλευρά του ΕΚΠΑ τάσσεται υιοθετεί τη νοοτροπία υπερπήδησης των εμποδίων που, όπως τονίζει, προϋποθέτει την «καλή πρόθεση» και δηλώνει ανοικτή για συζήτηση με το υπουργείο ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

«Αποτελεί κίνηση εξωστρέφειας και αξιοποίησης του πολιτισμικού αγαθού και του περιβάλλοντος που διαθέτει η Αθήνα. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και συγκεκριμένα η Φιλοσοφική Σχολή, έχει την εμπειρία και το δυναμικό να υλοποιήσει το εγχείρημα» ανέφερε την Τρίτη στην Καθημερινή καθηγητής του ιδρύματος.

Όμως στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που επικοινώνησε χθες με την εφημερίδα, υποστηρίζει πως η πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών «συνάδει με μια πρόχειρη ρητορική εξωστρέφειας, που συχνά υιοθετείται και από κόμματα της αντιπολίτευσης».

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου φέρεται να θέλει να στηρίξει το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, που ήδη διαθέτει αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα, ενώ δεν προβάλλει ενστάσεις στην οργάνωση αγγλόφωνων μεταπτυχιακών προγραμμάτων από τα συμβατικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Άλλωστε η οργάνωση ενός τέτοιου προγράμματος συμφωνήθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας Μιχάλη Μπρατάκο και τον Liu Jiongtian, πρύτανη του Zhengzhou University στην Κίνα.. Όπως άλλωστε αναφέρει ο κ. Μπρατάκος, το μεταπτυχιακό αυτό θα δεχθεί 30 φοιτητές με 10.000 ευρώ δίδακτρα.
Πηγή: skai.gr