Αλλαγές στην κύρωση των δασικών χαρτών

Παρατείνεται με τροπολογία η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων και εξαιρούνται από την κύρωση των δασικών χαρτών εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιών και δεν αποτέλεσαν ή αποτελούν δάση.

Σειρά αλλαγών στο νόμο για τους δασικούς χάρτες επιφέρει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος μετά τη θύελλα αντιδράσεων που έχουν προκληθεί από τα προβλήματα που προκάλεσαν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις, με αιχμές ακόμη και από τον κυβερνητικό εταίρο των ΑΝ.ΕΛ.

Με την τροπολογία θα παραταθεί κατά 45 ημέρες η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των αναρτηθέντων δασικών χαρτών, προβλέποντας πλέον 105 ημέρες αντί των 60 που ορίζονταν.

Αρχικά η τροπολογία προέβλεπε παράταση κατά 30 ημέρες, όμως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος προανήγγειλε νομοτεχνική βελτίωση που αυξάνει το όριο στις 45 ημέρες.

Με την ίδια τροπολογία εξαιρούνται από την κύρωση των δασικών χαρτών «οι εκτάσεις που έχουν ανακηρυχτεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιών και δεν αποτέλεσαν/ δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις, για τις οποίες εκτάσεις είναι υποχρεωτική η εφαρμογή αυτεπαγγέλτως της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 44 παρ. 4 ν.998/1979) σχετικά με τη διαδικασία άρσης αναδασώσεων ή την ανάκληση ή τροποποίηση απόφασης κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας κατά τα οριζόμενα».

Παράλληλα, ορίζεται ότι οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων αποφαίνονται επίσης και επί αντιρρήσεων για τον δασικό χάρτη εν γένει ή μη χαρακτήρα και μορφή εκτάσεων σε περιοχές κηρυχθείσες ως αναδασωτέες.

«Σε περίπτωση εξαίρεσης
των εν λόγω εκτάσεων από την υπαγωγή τους στον δασικό χάρτη η σχετική απόφαση γνωστοποιείται στον Συντονιστή της οικείας αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας με τη διαδικασία ανάκλησης ή τροποποίησης της απόφασης κήρυξης περιοχής ως αναδασωτέας», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία.

Η εν λόγω τροπολογία προβλέπει επίσης ότι εφεξής οι τεχνικές προδιαγραφές και διαδικασίες αποτύπωσης στους δασικούς χάρτες και των αναδασμών, που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τη σχετική αγροτική νομοθεσία, θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά