Κλείσιμο

Οι πηγές αποσταθεροποίησης στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά - Τίλερσον

Την ελληνική σκοπιά όσον αφορά το ποιες είναι οι δυνάμεις που δρουν αποσταθεροποιητικά στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ζήτησε να μάθει ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Όπως δήλωσε ο έλληνας ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον, εξέθεσε στον κ. Τίλερσον την άποψή του περί «νευρικής» Τουρκίας αλλά και τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας που έχουν συγκροτήσει η Ελλάδα και η Κύπρος με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε επίσης τη θετική ατζέντα της Ελλάδας στην περιοχή και τον ρόλο της χώρας μας ως πόλου σταθερότητας σε ένα τρίγωνο αστάθειας που εκτείνεται από τη Λιβύη έως την Ουκρανία και τη Συρία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την περιφερειακή σταθερότητα τέθηκε εμμέσως το θέμα των Σκοπίων, με τον κ. Κοτζιά να αναφέρεται στην αστάθεια που επικρατεί στους βόρειους γείτονες της Ελλάδας και στην ελληνική προσπάθειά «να τους σταθεροποιήσουμε».

Στο επίκεντρο και η ενέργεια

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης σχέδια της Ελλάδας για αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της στην περιοχή, μέτωπο όπου ο κ. Τίλερσον ειδικεύεται ως πρώην διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil.

Όπως ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι, η ελληνική πλευρά παρουσίασε τη σημασία του αγωγού φυσικού αερίου TAP, του διασυνδετηρίου αγωγού με τη Βουλγαρία, και του τερματικού Ρεβυθούσας.

Κατά τις ίδιες πηγές, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα με όλες τις παραπάνω υποδομές αλλά και με την μελλοντική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της είναι ένας αξιόπιστος εταίρος που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια της Ευρώπης.

Επί προεδρίας Ομπάμα οι ΗΠΑ και η Ελλάδα εξέτασαν την κατασκευή μονάδας αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, αν και δεν είναι γνωστό πώς αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τραμπ.

Ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε επίσης στον αμερικανό ομόλογό του ελληνικές ιδέες για κατασκευή οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων στα Βαλκάνια και για ερευνητικές συνεργασίες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δίκτυα σταθερότητας και παραγωγής πλούτου.

Εκτός Κυπριακό και αξιολόγηση

Εκτός ατζέντας βρέθηκε αντίθετα το Κυπριακό, με τον κ. Κοτζιά να σημειώνει πως το θέμα κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί στην αυριανή συνάντησή του με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του κ. Τραμπ, απόστρατο υποστράτηγο ΜακΜάστερ.

Όπως αναμενόταν, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δεν συζήτησαν θέματα που άπτονται της διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους εταίρους, με τον κ. Κοτζιά να επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξουν οι επαφές και οι συναντήσεις ανάμεσα στους αρμόδιους υπουργούς.

Ο κ. Κοτζιάς ερωτήθηκε τέλος και για την κόντρα Τουρκίας - Ολλανδίας, εκτιμώντας πως η Άγκυρα «προσπαθεί να μεταφέρει την νευρικότητά της σε τρίτες χώρες».
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης