Πρώτη συνάντηση Κοτζιά με τον ΥΠΕΞ του Τραμπ στην Ουάσιγκτον

Την πρώτη συνάντηση με τον νέο αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος την Δευτέρα και την Τρίτη θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον για σειρά σημαντικών διπλωματικών επαφών.

Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, υπό τη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, το Κυπριακό και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί επίσης με τον νέο Σύμβουλο Εθνική Ασφάλειας του κ. Τραμπ, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ.

Δεν είναι γνωστό αν θα τεθούν επί τάπητος και θέματα που συνδέονται με τη διαπραγμάτευση, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχοντας το 16,53% των ψήφων στο διοικητικό συμβούλιο. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν έχει ακόμα διορίσει τον κύριο εκπρόσωπο της Ουάσιγκτον στο συμβούλιο του Ταμείου.

Θα υπάρξουν επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μέλη του Κογκρέσου, εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και οργανώσεις της ομογένειας.
Πηγή: skai.gr