Συζητήθηκε η προσφυγή Σαββαΐδου στο ΣτΕ

Η προσφυγή της πρώην γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαΐδου δικάστηκε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου η ίδια είχε προσφύγει ζητώντας να ακυρωθεί η αποπομπή της από τη θέση αυτή ως αντισυνταγματική και παράνομη.

Η Αικατερίνη Σαββαΐδου που αποπέμφθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το 2015 προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούμενη σειρά νομικών διατάξεων και συνταγματικών ρυθμίσεων που κατά τη γνώμη της συνηγορούν υπέρ της θέσεώς της ότι η αποπομπή της ήταν παράνομη.

Κατά τη σημερινή εκδίκαση της προσφυγής της η ίδια έκανε λόγο για πολιτική εμπάθεια, ενώ αναφερόμενη στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντά της τόνισε ότι η απόφαση αυτή εκδόθηκε κατά κατάχρηση εξουσίας "προς ικανοποίηση κομματικών και πολιτικών επιδιώξεων για το λόγο ότι η αιτούσα δεν ήταν αρεστή στην κυβέρνηση".

Επίσης η Αικατερίνη Σαββαΐδου ανέφερε ότι έκλεισε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί σε βάρος της που αφορούσε την παροχή χρονικού περιθωρίου ενός έτους αντί ενός μήνα σε τηλεοπτικούς σταθμούς για να αποδώσουν στο δημόσιο ποσοστά που εισέπρατταν επί της αξίας των διαφημίσεων.

Το βούλευμα 1338 του 2016 όπως ανέφερε η ίδια δεν εντόπισε ενδείξεις ποινικής της ευθύνης, ενώ παράλληλα τα επιχειρήματά τους ανέπτυξαν και οι δικηγόροι των δύο πλευρών.

Η απόφαση αναμένεται το αργότερο ως το προσεχές καλοκαίρι.

Όπως αναφέρθηκε στο ΣτΕ έκλεισε η ποινική εκκρεμότητα που είχε η κυρία Σαββαΐδου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σχετικά με το ότι φερόταν να είχε δώσει χρονικό περιθώριο ενός έτους – και όχι ενός μήνα όπως ορίζει ο νόμος – στους τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Με το υπ΄ αριθμ 1338/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, κρίθηκε ότι να μην γίνει σε βάρος της κατηγορία για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και να μην παραπεμφθεί σε δίκη, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τέλεσε την αποδιδόμενη αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.

Οι δικηγόροι των δύο πλευρών ανέπτυξαν τα αντίθετα νομικά επιχειρήματα τους.


Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου