Νέα παράταση στο Μέγαρο για την απαλλαγή ασφαλιστικής ενημερότητας

Σταυρόλεξο για γερούς λύτες θυμίζει η απρόσκοπτη λειτουργία και η οικονομική ανάκαμψη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υποχρεώνοντας το Υπουργείο Πολιτισμού να προχωράει σε παρατάσεις επί παρατάσεων περί της απαλλαγής του από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Αυτή τη φορά η σχετική τροπολογία προβλέπει παράταση της απαλλαγής έως τις 31 Αυγούστου 2017, για όλες τις πράξεις και συναλλαγές στις οποίες απαιτούνται τα συγκεκριμένα αποδεικτικά, πλην της μεταβίβασης ακινήτου ιδιοκτησίας του.

Έως τότε δεν επιτρέπεται η διενέργεια πάσης φύσεως συμψηφισμού σε βάρος του Μεγάρου, αναφορικά με βεβαιωμένες χρηματικές απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου ή ασφαλιστικών οργανισμών εναντίον του, ενώ αναστέλλονται και οι πάσης φύσεων πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον του κάθε άλλου συνυπόχρεου προς αυτό προσώπου όπως επίσης η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού ή διασφαλιστικού μέτρου.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ πάντως από τις ρυθμίσεις αυτές προκαλείται η καθυστέρηση στην είσπραξη εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Στόχος της ρύθμισης σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση είναι η απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) «με την παροχή δυνατότητας είσπραξης της κρατικής επιχορήγησης ή άλλων οφειλόμενων από τρίτους ποσών, για να καταστεί δυνατή η πληρωμή της μισθοδοσίας των εργαζομένων του και η εξυπηρέτηση των συμβατικών του υποχρεώσεων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό».

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο συζητείται ήδη στην Ολομέλεια και ενδεχομένως να ψηφιστεί απόψε σε διαφορετική περίπτωση την προσεχή Τρίτη.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ανάλογες τροπολογίες είχαν προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση των ΑΝ.ΕΛ και ιδίως του βουλευτή Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος έχει ζητήσει πολλάκις αναλυτικά στοιχεία, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο δυσβάσταχτης επιβάρυνσης του δημοσίου, το οποίο έχει ήδη βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την κατάπτωση εγγυήσεων εκατομμυρίων ευρώ του Μεγάρου Μουσικής.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά