Κλείσιμο

Ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα για τη διαχείριση των αεροδρομίων από τη Fraport

Ολοκληρώθηκε το ένα από τα δύο βήματα που απομένουν προκειμένου να παραδοθεί η διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport Greece.

Η κοινοπραξία υπέγραψε σύμβαση με το Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας στα περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία θα παραχωρηθούν στη Fraport Greece για 40 έτη.

Στα 14 αεροδρόμια θα τοποθετηθούν συνολικά 540 πυροσβέστες από το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολεμική Αεροπορία. Η Fraport Greece θα καταβάλει το ποσό των 10,5 εκατ. ευρώ ετησίως για τις αμοιβές του προσωπικού, καθώς και ένα ετήσιο τέλος διαχείρισης 4% επί του ποσού αυτού.

Το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα θα παρέχει 502 πυροσβέστες οι οποίοι θα απασχοληθούν στα 13 αεροδρόμια, ενώ θα υπογραφεί ξεχωριστή σύμβαση με την Πολεμική Αεροπορία για το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ακτίου.

Η Fraport Greece θα καλύψει το κόστος μετεγκατάστασης του προσωπικού στα αεροδρόμια, ύψους 800.000 ευρώ καθώς και το κόστος αντικατάστασης του ατομικού εξοπλισμού προστασίας το οποίο ανέρχεται σε 1.600 ευρώ ανά πυροσβέστη.

Το μόνο που απομένει πλέον, προκειμένου να παραλάβει η Fraport Greece τη διαχείριση των αεροδρομίων είναι να υπογραφεί η σύμβαση με το ΕΚΑΒ για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, φέρεται να ζητά από τη Fraport να αναλάβει το κόστος των υπηρεσιών αυτών, παρά το γεγονός ότι η σύμβαση προβλέπει ρητά πως ο επενδυτής είναι υποχρεωμένος να αναλάβει μόνο το κόστος πυρόσβεσης και φύλαξης των αεροδρομίων.

Η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport Greece έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Μαρτίου.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας