Με σειρά διαβημάτων απαντά η Ελλάδα στην τουρκική πρόκληση στο Φαρμακονήσι

Σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία αλλά και προς συμμάχους σε διεθνείς οργανισμούς έχει προβεί η Ελλάδα, απαντώντας στη σημερινή πρόκληση ανοιχτά του Φαρμακονησίου, όπου τουρκική ακταιωρός εκτέλεσε βολές μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ενέργεια της Άγκυρας συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προκαλεί εκ νέου έντονο προβληματισμό για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η τουρκική συμπεριφορά στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, μεταξύ άλλων η Ελλάδα έχει προσφύγει σε συμμαχικά και φιλικά κράτη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο NATO.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε συμμάχους και εταίρους για την τουρκική προκλητικότητα, στο περιθώριο της 53ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα περίπου δύο με δυόμισι ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, δηλαδή περίπου τέσσερα ναυτικά μίλια μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Απαντώντας επί τόπου στις τουρκικές ενέργειες, Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκε άμεσα στην περιοχή και ζήτησε από το τούρκικο σκάφος να αποχωρήσει.

Αντιδράσεις κομμάτων

Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για την πορεία των ελληνοτουρκικών ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.

«Να μην εγκλωβιστούμε στα παιχνίδια τεχνητής έντασης των Τούρκων» ζήτησε η Φώφη Γεννηματά.

To Ποτάμι από την πλευρά του κάλεσε την Τουρκία να αναλογισθεί το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης