Ο Καμμένος ενημερώνει το ΝΑΤΟ για την Τουρκία - Σύγκληση ΕΣΕΠ ζητεί η ΝΔ

Για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, που συνεχίσθηκε σήμερα Παρασκευή με το παράκτιο περιπολικό του πολεμικού Ναυτικού της γείτονος που εκτέλεσε πυρά εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, ενημερώνει τους συμμάχους και εταίρους ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος,από το Μόναχο όπου βρίσκεται για την 53η διάσκεψη Ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

Σύγκληση του ΕΣΕΠ ζητεί η ΝΔ 

Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) για την πορεία των ελληνοτουρκικών ζητεί με επιστολή της προς τον υπουργό Εξωτερικών η ΝΔ μετά τη νέα τουρκική πρόκληση στο Φαρμακονήσι.

Στην επιστολή του προς το Νίκο Κοτζιά ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος επισημαίνει τον ιδιαίτερο προβληματισμό της μείζονος αντιπολίτευσης για τη διατήρηση κλίματος έντασης στο Αιγαίο από την Τουρκία.

«Οι παραβάσεις των κανόνων κυκλοφορίας στο FIR Aθηνών και οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν γίνει συστηματικές, όπως φαίνεται στα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, με πιο πρόσφατες τις χθεσινές υπερπτήσεις στο Φαρμακονήσι» τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος, και προσθέτει.

Πέραν όμως των από αέρος προκλήσεων, η παρουσία τουρκικών πολεμικών και λιμενικών σκαφών στην περιοχή των Ιμίων εντάσσεται στο πλαίσιο των τουρκικών αβάσιμων αιτιάσεων περί “γκρίζων ζωνών”.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, σε συνέχεια των αναθεωρητικών δηλώσεων σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τούρκοι αξιωματούχοι υπενθυμίζουν επισήμως και μετ’ επιτάσεως, τις αμφισβητήσεις της γείτονος στο Αιγαίο. Ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της παραβατικής επιμονής της Άγκυρας επικαλείται την πρόσφατη, πολύωρη παραμονή σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής κοντά στη νήσο Παναγιά και την σημερινή κλιμάκωση με την επικίνδυνα προκλητική παραβίαση των χωρικών μας υδάτων και πάλι στο Φαρμακονήσι.

«Ο συνδυασμός όλων αυτών προκαλεί εύλογη ανησυχία για τη στρατηγική πίσω από τις τουρκικές ενέργειες, αλλά και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ως εκ τούτου, απαιτείται ενδελεχής αξιολόγηση των δεδομένων και εκτίμηση της προβληματικής δυναμικής που αναπτύσσεται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα» σημειώνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας των ζητημάτων που ανακύπτουν, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητώ, επειγόντως, επίσημη ενημέρωση με τη σύγκληση του ΕΣΕΠ για την κατάσταση, την πορεία και τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε όλα τα πεδία και τομείς (πολιτικό – διπλωματικό, ασφάλεια, προσφυγικό, οικονομία)» καταλήγει.

«Παιχνίδια τεχνητής έντασης»

«Στα εθνικά θέματα χρειάζεται αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας την προκλητικότητα της Τουρκίας.

«Να μην εγκλωβιστούμε, όμως, στα παιχνίδια τεχνητής έντασης των Τούρκων. Η Τουρκία συνεχίζει τις απαράδεκτες προκλήσεις».

«Η Τουρκία επιδιώκει ‘’ατυχήματα’’»

«Σε ιδιαίτερα επικίνδυνες εξελίσσονται οι πρωτοβουλίες που παίρνει η Τουρκία στον χώρο του Αιγαίου. Κατά το σημερινό περιστατικό, με την έκδοση τουρκικής NAVTEX και την πραγματοποίηση βολών μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παραβιάστηκαν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και προκλήθηκε κίνδυνος για την ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο. Η Ελλάδα, και ιδιαίτερα το Πολεμικό Ναυτικό της, έδειξαν σύνεση και αυτοσυγκράτηση, όπως έχει διαπιστωθεί πρόσφατα και από τον χώρο της Ατλαντικής Συμμαχίας», σημειώνει του Ποτάμι.

«Καλούμε την Τουρκία να αναλογισθεί το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει, με τις παράνομες κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και να μην επιδιώκει την πρόκληση "ατυχημάτων", κατά την προσφιλή έκφραση ανώτατου αξιωματούχου της, με απώτερο σκοπό να τα εκμεταλλευθεί, επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε άλλους», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr