Δικαστές: Οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν εφαρμόζονται από το... κράτος

«Οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν εφαρμόζονται από το ίδιο το κράτος με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί η Δικαιοσύνη» τόνισε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ) Ειρήνη Γιανναδάκη. Η κ. Γιανναδάκη ανέφερε ότι λόγω των προβλημάτων όλες οι δικαστικές ενώσεις έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη ραντεβού με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Ειδικότερα, όπως είχε δηλώσει η πρόεδρος της ΕΔΔ, οι αγωγές που κατατίθενται σήμερα στα Διοικητικά Δικαστήρια προσδιορίζονται μετά από… 7 χρόνια, καθώς προτεραιότητα έχουν οι φορολογικές υποθέσεις λόγω μνημονιακής υποχρέωσης.

«Λόγω της χρόνιας τακτικής της πολιτείας μας, να μην εφαρμόζει δικαστικές αποφάσεις, που αφορούν μεγάλες κατηγορίες πολιτών, επανέρχονται οι ίδιες υποθέσεις στα δικαστήρια. Ουσιαστικά δε λειτούργει η Δικαιοσύνη, όταν το κράτος δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων» εξηγεί.

«Πέρα από την καθυστέρηση της απονομής της Δικαιοσύνης, υπάρχουν πολλά ακόμη σημαντικά προβλήματα. Ουσιαστικά στα δικαστήρια μεταφέρεται όλη η δυσλειτουργία του κράτους» τόνισε η κ. Γιανναδάκη.

Όπως επισήμανε, η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων επιχειρείται, και επιτυγχάνεται σε ένα βαθμό, με δικονομικές όμως ρυθμίσεις που περιορίζουν το δικαίωμα δικαστικής προστασίας. «Η εμπειρία μέχρι στιγμής είναι αποκαρδιωτική, διότι ακολουθείται μια πολιτική μικροβελτιώσεων» δήλωσε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο των Διοικητικών Δικαστών, πρέπει να βελτιωθεί συνολικά η νομοθετική λειτουργία και η δημόσια διοίκηση. Η δημιουργία διοικητικών διαφόρων συνδέεται με την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας.

Πηγή: skai.gr