Υπ. Άμυνας: Διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16 και αγορά F-35

Tις απαντήσεις της Ουάσιγκτον περιμένει η Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση των εξάμηνων διαπραγματεύσεων σχετικά με την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 και την προοπτική προμήθειας F-35, για να λάβει τις τελικές αποφάσεις από οικονομικής και επιχειρησιακής άποψης, όπως αναφέρουν ανώτατοι αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ελληνική πλευρά επιζητεί τρόπους ένταξης της τεχνολογίας Στελθ στο υφιστάμενο οπλοστάσιο της πολεμικής Αεροπορίας καθώς το νέο μαχητικό αεροσκάφος F-35 είναι πέμπτης γενιάς με τεχνολογία Στελθ.

Όσο για τον εκσυγχρονισμό των F-16, εξετάζονται διάφορες φάσεις αναβάθμισής τους, ανάλογα με τις προτάσεις από  αμερικανικής πλευράς και τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, σε συνδυασμό και με τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας το κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος επιμερίζεται σε βάθος 10ετίας και υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρηματοδότησής του, είτε leasing, είτε με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, είτε μέσω της πώλησης πεπαλαιωμένου αμυντικού υλικού που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση από ενδιαφερόμενες χώρες.

Έσοδα προσδοκώνται και από τη δημιουργία του πολυεθνικού κέντρου εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και από την αναβάθμιση του ΚΕΑΤ (Ανδραβίδα), δεδομένης της συμμετοχής ενόπλων δυνάμεων ξένων χωρών σε κοινές ασκήσεις και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στα γαλλικά μαχητικά Mirage-2000 δεν θα γίνει εκσυγχρονισμός, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος λόγω υψηλού κόστους.

Για το πυραυλικό σύστημα S-300, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκσυγχρονισμός του αφορά στην αναβάθμιση του λειτουργικού του συστήματος ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του πιο αποτελεσματικά.

Στα εξοπλιστικά προγράμματα της πολεμικής Αεροπορίας περιλαμβάνονται η προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV – MALE, η προμήθεια νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους σταδίου επιλογής, η αντικατάσταση Α/Φ Τ-2 Ε, με νέο αεροσκάφος προχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης,  η επαναπιστοποίηση όπλων και υλικών και η εργοστασιακή συντήρηση οπλικών συστημάτων και οχημάτων υποστήριξης.

Πηγή: skai.gr