Koτζιάς για Κυπριακό: Β’ δεκαπενθήμερο Μαρτίου η συνέχιση της πολυμερούς

Η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό ενδέχεται να συνεχιστεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά το τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Σε περίπτωση που γίνει η διάσκεψη, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Βρετανία και Τουρκία, αναμένεται να εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενο αναβάθμισης της συνόδου σε επίπεδο κορυφής.

Η προηγούμενη διάσκεψη, στα μέσα Ιανουαρίου στη Γενεύη, αποδείχτηκε ατελέσφορη λόγω σειράς διαφωνιών με αιχμή τα θέματα εγγυήσεων και ασφαλείας.

Η Άγκυρα θέλει να διατηρήσει τη θέση της εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο, που θα της δίνει παρεμβατικά δικαιώματα, ενδεχόμενο που απορρίπτουν Αθήνα και Λευκωσία.

Η ελληνική πλευρά θέλει κατάργηση των εγγυήσεων και απόσυρση των περίπου 34.000 τούρκων στρατιωτών από τη Μεγαλόνησο, αποδίδοντας τις αξιώσεις της Τουρκίας σε αμιγώς γεωπολιτικές βλέψεις.

Ο κ. Κοτζιάς έχει προειδοποιήσει ότι εάν επιτραπεί στην Τουρκία να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη θα μπορεί να παραμεμβένει σε υποθέσεις της Ε.Ε. ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί προηγούμενο για τυχόν ανάλογες διεκδικήσεις της Ρωσίας στις Βαλτικές χώρες.

Πηγή: skai.gr