Άγκυρα: Όχι σε ελληνική άσκηση στην Κω – Είναι «αποστρατιωτικοποιημένη»

Διατηρεί την ένταση στο Αιγαίο η Άγκυρα με σημερινή ανακοίνωση (Παρασκευή) του υπουργείου Εξωτερικών. Το τουρκικό υπουργείο αντέδρασε σε δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης για στρατιωτική άσκηση στην Κω, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το νησί είναι «αποστρατιωτικοποιημένο».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χουσεϊν Μουφτούογλου ισχυρίζεται ότι «στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης υπήρξαν ειδήσεις για στρατιωτική άσκηση αλεξιπτωτιστών των ειδικών δυνάμεων. Η Συμφωνία των Παρισίων του 1947, έχει αφήσει την Κω από την Iταλία στην Ελλάδα και απαγορεύει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα η στρατιωτική άσκηση στην Κω είναι ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ο τούρκος αξιωματούχος, «καλούμε την Ελλάδα να αποφεύγει τις μονομερείς ενέργειες τις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ένταση, είναι εναντίον στις διεθνείς συνθήκες. Ξεκαθαρίζουμε πως θα κάνουμε τα
απαραίτητα βήματα στο Αιγαίο πάντα στα πλαίσια της πολιτικής και τους διεθνούς δικαίου».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Απάντηση στο θέμα των «αποστρατιωτικοποιημένων νήσων» έχει δώσει, από τον περασμένο Οκτώβριο, το υπουργείο Εξωτερικών.

«Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα "κατά πλήρη κυριαρχία" από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Περαιτέρω, οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νήσων αυτών: "Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι". Στα Δωδεκάνησα υφίστανται ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της συμφωνίας CFE.

Όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, σημειώνεται ότι:

Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί "res inter alios acta" γι' αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, "μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες" εκτός των συμβαλλομένων.

«Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσω μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο» επισήμαινε το ΥΠΕΞ.

Οι δηλώσεις Γιλντιρίμ

«Στο Αιγαίο υπάρχουν 130 βραχονησίδες που δεν έχει καθοριστεί σε ποιον ανήκουν», ισχυρίστηκε την Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε συνομιλία του με Τούρκους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Με «ανεπανόρθωτο ατύχημα» στο Αιγαίο απείλησε την Πέμπτη την Αθήνα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε εμπρηστική συνέντευξή του στη Hurriyet στη σκιά της ρίψης στεφάνου στα Ίμια από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

«Η Ελλάδα δεν θέλει τριβές με τους γείτονές της, αλλά δεν θα υποχωρήσει σε πιέσεις οποιουδήποτε. Όπλα μας στο διεθνές σκηνικό είναι η νομιμότητα και το Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στις προκλήσεις των Τούρκων και τις νέες απειλές Τσαβούσογλου.

Πηγή: skai.gr