«Όχι» στην έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών αποφάσισε ο Άρειος Πάγος

«Oχι» στην έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου αποφάσισε ο Άρειος Πάγος.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου κλείνει οριστικά και αμετάκλητα την υπόθεση, καθώς ο νόμος ορίζει πως αρνητικές αποφάσεις του Άρειου Πάγου δικαστηρίου δεν αναιρούνται ούτε αλλάζουν.

Το δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματα τους ότι τυχόν έκδοσή τους στην πατρίδα τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους, θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και ταπεινωτικούς εξευτελισμούς.

Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα που επιβάλλουν η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης.

Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυσή τους από τις φυλακές, εφόσον δεν κρατούνται εξ άλλης αιτίας, όπως η διαδικασία ασύλου. Όλοι ήταν παρόντες στην αίθουσα και με συγκίνηση άκουσαν τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου.

Για έξι από τους αξιωματικούς η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη ενώ για τους υπόλοιπους δύο μόνο ένα μέλος της σύνθεσης μειοψήφησε.

Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης, ο δικηγόρος των 8 Τούρκων αξιωματικών, Χρήστος Μυλωνόπουλος, δήλωσε τα εξής:

«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.

Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση τoυ Αρείου Πάγου.

Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.

Οι ίδιοι με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό το Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».

Την άρση της κράτησης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που παραμένουν κρατούμενοι στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου, θα ζητήσει η εισαγγελέας Εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που αρνήθηκε την έκδοση τους. Το θέμα ωστόσο, θα κριθεί από τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή, βάσει του νόμου περί ασύλου.

Ο νόμος περί ασύλου ορίζει ότι η κράτηση των αιτούντων μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες - για λόγους εθνικού συμφέροντος ή προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων - και στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικών, η διοικητική διαδικασία παραμένει εκκρεμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός διευθυντής έχει ζητήσει 6μηνη κράτηση για τους οκτώ αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν ήδη εκτίσει κράτηση τριών μηνών.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου