Κλείσιμο

Ένταση στην Εξεταστική εξαιτίας αιφνίδιας προσθήκης στο τελικό πόρισμα

Με ένταση ξεκίνησε την τελευταία ημέρα εργασιών της η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων, με αφορμή μία «προσθήκη» της τελευταίας στιγμής που αφορούσε προσωπική αναφορά στον εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Θέμο Αναστασιάδη σχετικά με υπόθεση, η οποία δεν σχετίζεται με το αντικείμενο της Επιτροπής και η οποία έχει ήδη τελεσιδικήσει, αλλά η πλειοψηφία σημειώνει στο πόρισμά της ότι πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήγειρε πρώτος θέμα στηλιτεύοντας την «αιφνιδιαστική» προσθήκη της «τελευταίας στιγμής», καθώς αυτή δεν προϋπήρχε στο προσχέδιο πορίσματος, που είχε κοινοποιήσει η πλειοψηφία.

Σε συνδυασμό, δε, με το γεγονός ότι μόλις προ ολίγων ημερών προσωπική επίθεση εναντίον του συγκεκριμένου εκδότη είχε εξαπολύσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με αιχμή την ίδια υπόθεση, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Επιτροπή, άφησε υπαινιγμούς περί συγγραφής του τελικού πορίσματος από το Μέγαρο Μαξίμου, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις με στόχο την «εκδίκηση» και τον «εκβιασμό» του Πρώτου Θέματος εξαιτίας των δημοσιευμάτων του αναφορικά με τις πρακτικές της κυβέρνησης.

«Χέρια άλλα από τα δικά σας το έχουν γράψει. Είναι απόπειρες εκδίκησης όλα αυτά, στο πλαίσιο μιας κόντρας που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες λόγω δημοσιευμάτων της εφημερίδας. Επιχειρείτε με τρόπο αντικοινοβουλευτικό και πραξικοπηματικό να ντύσετε με κοινοβουλευτισμό τις προσωπικές σας αντιπαραθέσεις. Αυτό εξευτελίζει την εξεταστική επιτροπή. Είναι εκτός ηθικής», σημείωσε σε υψηλούς τόνους, ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπογραμμίζοντας πως το επίμαχο ζήτημα μετατράπηκε αιφνιδίως σε «κορυφαίο νομικό ζήτημα».

Ιδιότυπο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ανέγνωσε πίσω από την «προσθήκη» και ο Δημήτρης Σταμάτης από τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι: «η εκκαθάριση λογαριασμών η δική σας δεν μπορεί να γίνει μέσα από την Επιτροπή για λόγους εντυπώσεων».

Τα «κάστανα από τη φωτιά» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να βγάλει ο εισηγητής του κόμματος, Σπύρος Λάππας, ομολογώντας ότι η υπόθεση προέλευσης συγκεκριμένου χρηματικού ποσού του εκδότη δεν σχετίζεται με το αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά όπως υποστήριξε «είναι περιστατικό όπως και άλλα που συγκροτούν το αφήγημά μας περί ύπαρξης της διαπλοκής στη χώρα».

Η ένταση για το συγκεκριμένο θέμα πάντως ήταν το κερασάκι στην τούρτα, καθώς το κλίμα ήταν ήδη ηλεκτρισμένο μεταξύ συμπολίτευσης κι αντιπολίτευσης με ανταλλαγή ανακοινώσεων και κατηγοριών τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα συμπεράσματα της Εξεταστικής Επιτροπής εννέα μήνες μετά την έναρξη των εργασιών της, δεδομένου ότι η κάθε πλευρά έκανε εκ διαμέτρου αντίθετη ανάγνωση των μαρτυρικών καταθέσεων και του υλικού που συγκεντρώθηκε.

Ενδεικτικό άλλωστε είναι πως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατέθεσαν ξεχωριστές θέσεις και υπομνήματα, τα οποία απλώς συμπεριελήφθησαν στο τελικό πόρισμα που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, ανεβάζοντας τον αριθμό των σελίδων τους στις 965. Κι έτσι άλλη μία Εξεταστική Επιτροπή δεν κατάφερε να καταλήξει σε ενιαίο πόρισμα.

Η τελική μάχη θα δοθεί την επόμενη Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια, όπου θα συζητηθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής κι αναμένεται να επικρατήσει το λεγόμενο «σκληρό ροκ» με εκατέρωθεν βολές και αλληλοκατηγορίες.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά