Κοτζιάς: Αν η Τουρκία μείνει στην Κύπρο θα μπορεί να παρεμβαίνει στην ΕΕ

Αν επιτραπεί στην Τουρκία να διατηρήσει τη θέση της εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να θρέψει τυχόν διεκδικήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ουσιαστικά δίνοντας ευρωπαϊκή διάσταση στη διαπραγμάτευση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό πρακτορείο dpa, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εκτίμησε πως η Άγκυρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα επεμβατικά δικαιώματα που θα είχε στην Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη ώστε να «έχει λόγο στα θέματα» της Ε.Ε.

Παράλληλα, επισήμανε πως αν η Τουρκία εξασφαλίσει εγγυητικά δικαιώματα τότε θα θεμελιωθεί προηγούμενο που θα επιτρέπει στη Ρωσία να διεκδικήσει ανάλογη θέση στις χώρες της Βαλτικής που έχουν ρωσόφωνο πληθυσμό – οι οποίες είναι μέλη του NATO και φοβούνται ρωσικό επεκτατισμό μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Στον απόηχο των ατελέσφορων πολυμερών διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε την Τουρκία ότι αξιοποιεί το Κυπριακό ως όχημα για να εξυπηρετήσει τη γεωπολιτική στρατηγική της και ξεκαθάρισε πως η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και η κατάργηση των εγγυήσεων αποτελούν σταθερά αναγκαίες προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Απαντώντας δε εμμέσως πλην σαφώς στη δήλωση του Ρεντέζπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από τη θέση της εγγυήτριας δύναμης, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να αφαιρεί κάθε δικαίωμα επέμβασης της Άγκυρας στο νησί, χαρακτηρίζοντας «ανοησία» κάθε σενάριο που προβλέπει διατήρηση των εγγυήσεων.

Οι δηλώσεις Κοτζιά συνιστούν σινιάλο πως η Ελλάδα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της μετά τις ατελέσφορες πολυμερείς διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων στην Ελβετία. «Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, τότε θα πρέπει καταργήσουμε τις αιτίες του […] Το πρόβλημα είναι η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΚΑΪ έχει επικοινωνήσει με την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. ρωτώντας τη θέση της για το θέμα των στρατευμάτων και των εγγυήσεων, όμως η ευρωπαϊκή πλευρά αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο όσο συνεχίζονται οι διαπραγματευτικές προσπάθειες.

Όσον αφορά την ασφάλεια της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που αποτελεί τη βάση των επιχειρημάτων της Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως το ομοσπονδιακό μοντέλο που βρίσκεται υπό επεξεργασία προσφέρει στους τουρκοκύπριους σειρά δικλίδων ασφαλείας, τόσο σε επίπεδο αστυνόμευσης όσο και σε επίπεδο Δικαιοσύνης.

Όπως είπε το τουρκοκυπριακό καντόνι θα διαθέτει δική του αστυνομική δύναμη, ενώ θα υπάρχει και μία «διεθνής αστυνομική δύναμη».

Προσέθεσε πως οι τουρκοκύπριοι θα έχουν «πλήρη πολιτική ισότητα» και δικαίωμα βέτο σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποτελείται από «τέσσερις δικαστές από κάθε εθνοτική ομάδα».
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης