Καράογλου: 500 εκατομμύρια για το προσφυγικό κι οι πρόσφυγες δοκιμάζονται από το ψύχος.

Για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, ζητώντας να αποδοθούν οι ευθύνες και χαρακτηρίζοντας τον Γιάννη Μουζάλα «αποτυχημένο» υπουργό.

Κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, διαπιστώνει ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου - με αφορμή τις πρόσφατες εικόνες ντροπής σε κέντρα φιλοξενίας της χώρας - ζητώντας να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες για την ανεπαρκή όπως υποστηρίζει αξιοποίηση των χρημάτων με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να δοκιμάζονται από το πολικό ψύχος.

Σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο «γαλάζιος» βουλευτής, υποστηρίζει πως σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις αρχές του 2015 η χώρα μας έχει λάβει οικονομική βοήθεια σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, από τα οποία 186 εκατομμύρια για βελτίωση καταλυμάτων, νέους καταυλισμούς πριν το χειμώνα και βελτίωση συνθηκών υγιεινής και πρόνοιας για τα παιδιά και ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς τον τρόπο αξιοποίηση των ποσών αυτών.

«Παρ’ όλα αυτά χιλιάδες ταλαιπωρημένοι άνθρωποι στοιβάζονται χωρίς πρόσβαση σε ζεστό και ασφαλές καταφύγιο στα ελλιπώς εξοπλισμένα κέντρα φιλοξενίας που στήθηκαν πρόχειρα σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή υπαίθριους χώρους. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που αρχικά “λιάζονταν” στην πλατεία Συντάγματος, σήμερα “παγώνουν” και δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή διαβιώντας σε συνθήκες πολικού ψύχους», σημειώνει ο ίδιος.

Εξαπολύοντας, δε, προσωπική επίθεση στον Γιάννη Μουζάλα, ο κος Καράογλου τον χαρακτηρίζει «αποτυχημένο» υπουργό, τον κατηγορεί για «καταστροφικό έργο» και του καταλογίζει αδυναμία διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, το να δηλώνεις “ευαίσθητος Αριστερός”, να είσαι ακτιβιστής και να έχεις εργαστεί σε κοινωνικά κινήματα δεν σε καθιστά αυτόματα περισσότερο “ανθρωπιστή” ή αποτελεσματικό Υπουργό. Η αγάπη για τον συνάνθρωπο και η στήριξη σε αυτόν επιβεβαιώνεται με πράξεις και όχι με… ταμπέλες», υπογραμμίζει σε δήλωσή του με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο βουλευτής της ΝΔ.

Σχολιάζοντας, δε, καυστικά τα πρόσφατα γεγονότα όπου χιλιάδες σκηνές προσφύγων θάφτηκαν κάτω από το χιόνι, προσθέτει: «Ήρθε η ώρα στην Ελλάδα οι αρμόδιοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους όταν πρέπει και όχι κατόπιν εορτής. Προτού καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της περίφημης διαβεβαίωσης Μουζάλα από τη Θεσσαλονίκη ότι “κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο” οι τηλεοπτικές κάμερες τον διαψεύδουν με τον πλέον επώδυνο τρόπο, καταγράφοντας εικόνες που διασύρουν την πατρίδα μας σε όλον τον κόσμο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς:
-Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Εγκλωβισμένοι ανάμεσα στο πολικό ψύχος και την κακοδιαχείριση των κονδυλίων πρόσφυγες και μετανάστες»

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις αρχές του 2015 η Ελλάδα έχει λάβει οικονομική βοήθεια σχεδόν 500 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, από τα οποία 186 εκ. ευρώ για βελτίωση καταλυμάτων, νέους καταυλισμούς πριν το χειμώνα και βελτίωση συνθηκών υγιεινής και πρόνοιας για τα παιδιά, ωστόσο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες δοκιμάζονται σκληρά τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνθηκών ακραίου ψύχους και παγετού που πλήττουν την πατρίδα μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Στη Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στον Έβρο, υπάρχουν αναφορές ότι ένας Αφγανός άφησε την τελευταία του πνοή στις αρχές του έτους πιθανότατα από το κρύο, ενώ παιδιά και βρέφη βρίσκονται μεταξύ των χιλιάδων που εξακολουθούν να ζουν χωρίς πρόσβαση σε ζεστό και ασφαλές καταφύγιο στα ελλιπώς εξοπλισμένα κέντρα φιλοξενίας που στήθηκαν πρόχειρα σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή υπαίθριους χώρους.

Οι εικόνες αυτές που κάνουν τον γύρο του κόσμου, εκθέτοντας την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση που έκανε ο αρμόδιος Υπουργός στις 05 Ιανουαρίου 2017 ότι «κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο».

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει διαχειριστεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για πρόσφυγες και μετανάστες, όχι μόνο δεν προνόησε να τους παρέχει ένα ασφαλές και ζεστό περιβάλλον αλλά ούτε και να ενεργοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό όταν έπρεπε, αναδεικνύοντας τόσο την ανικανότητά, όσο και την ανεπάρκειά της.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Πως αξιοποιήθηκαν τα σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση για τους πρόσφυγες και μετανάστες, δεδομένου ότι το πολικό ψύχος που επικρατεί στην ελληνική επικράτεια αποκάλυψε την ανυπαρξία κρατικής προετοιμασίας ενόψει του δύσκολου χειμώνα;

-Θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες για την κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που αφορούν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας;

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να προστατέψει τους χιλιάδες ανθρώπους που υποφέρουν από τον βαρύ χειμώνα στα κέντρα φιλοξενίας;

-Με τι ρυθμούς εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν οι χιλιάδες ταλαιπωρημένοι άνθρωποι που στεγάζονται προσωρινά στα hot spotς;

-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά