Κλείσιμο

Αρχίζει στη Γενεύη η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό

Αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα διαρκέσει και την Παρασκευή.

Παρόντες στη συνάντηση, στις 12.15 ώρα Ελλάδος, εκτός από τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί, θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο νέος γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η διάσκεψη θα διακοπεί στις 14.00 και θα αρχίσει εκ νέου το απόγευμα, στις 19.00.

Σήμερα το πρωί, περίπου από τις 09.30, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει προπαρασκευαστικές συναντήσεις τόσο με τον κύπριο πρόεδρο, όσο και με τους κυρίους Τζόνσον και Τσαβούσογλου.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι «δεν αποκλείεται να μεταβεί στην Ελβετία την Παρασκευή και ο Αλέξης Τσίπρας». Μάλιστα στέλεχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφερε «πάμε σήμερα με ανοιχτό μυαλό με τους υπουργούς εξωτερικών και βλέπουμε».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις ελληνικές προτάσεις για τις εγγυήσεις, την ασφάλεια και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων είναι το «σύμφωνο φιλίας κ ασφαλείας» που θα υπογράφουν Ελλάδα, Βρετανία, Κύπρος, αλλά και η δημιουργία αναβαθμισμένης αστυνομικής δύναμης σε ομόσπονδο και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Χθες οι δυο πλευρές προχώρησαν στην ανταλλαγή χαρτών. Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού χαρακτήρισε την ανταλλαγή ο Νίκος Αναστασιάδης. «Σημαντική εξέλιξη», χαρακτήρισε την ανταλλαγή χαρτών ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Παραδέχτηκε πάντως ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη υποβάλει γραπτώς συγκεκριμένες αντιρρήσεις επί του σχεδίου της άλλης πλευράς, χωρίς όμως να αποκαλύψει ποια είναι τα σημεία διαφωνίας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στους χάρτες η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν δίνει τη Μόρφου.

Αναλυτές έλεγαν πως από την στιγμή που συμβαίνει αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας ενώ τόνιζαν ότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και για τους ελληνοκύπριους πρόσφυγες.

Πηγή: skai.gr