Σενάριο παράτασης της διάσκεψης για το Κυπριακό μετά την ιστορική ανταλλαγή χαρτών

Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, κι όχι σε επίπεδο κορυφής, θα συμμετάσχουν Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία στην η αυριανή πολυμερή σύνοδο για το Κυπριακό, στη Γενεύη της Ελβετίας, ενώ νωρίτερα ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι αντήλλαξαν για πρώτη φορά από το 1974 χάρτες για να λύσουν τις διαφορές τους στο εδαφικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης της πολυμερούς και την Παρασκευή, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στον αέρα πάντως παραμένει το σενάριο συμμετοχής του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ είπε πως εάν υπάρξει πρόοδος η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ένα από τα «αγκάθια», σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η επιμονή της Τουρκίας να υπάρχει ελεύθερη είσοδος Τούρκων πολιτών και εμπορευμάτων στα σημερινά κατεχόμενα ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία για ενιαίο κυπριακό κράτος.

Τυχόν ελευθερία μετακίνησης ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία θα συνιστούσε προηγούμενο στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την Ε.Ε., η οποία πάντως αύριο θα είναι η μόνη που εκπροσωπηθεί σε επίπεδο κορυφής, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σημείο απόκλισης είναι επίσης η ασφάλεια, καθώς Κύπρος και Ελλάδα θέλουν πλήρη απόσυρση των περισσότερων από 30.000 τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στα κατεχόμενα, πρόταση που η Άγκυρα απορρίπτει.

Ανταλλαγή χαρτών, αλλά με διαφωνίες

Οι επαφές στη Γενεύη έχουν αρχίσει από τη Δευτέρα ανάμεσα σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, με κύριο αντικείμενο το ακανθώδες θέμα του εδαφικού. Σήμερα Τετάρτη οι δύο πλευρές μελέτησαν και αντήλλαξαν χάρτες, που αφορούν τις περιοχές που θα πρέπει να διοικούν οι δύο κοινότητες και για αποζημιώσεις για χαμένες περιουσίες.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στους χάρτες η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν δίνει τη Μόρφου.

Οι χάρτες δεν θα τεθούν στην πολυμερή της Πέμπτης, αλλά θα «κλειδώσουν» και θα δημοσιοποιηθούν σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Διευκρίνισε ότι μολονότι οι συνομιλίες στη Γενεύη βρίσκονται «σε καλό δρόμο», «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει».

Η Γενεύη ίσως αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε νωρίτερα ο κ. Γιούνκερ.
Πηγή: skai.gr