Κυπριακό: Σε χαμηλότερο διπλωματικό επίπεδο η διάσκεψη της Γενεύης;

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία των κ. Τσίπρα και Ερντογάν όπως άφησε την Τρίτη να εννοηθεί ο ψευδοπρωθυπουργός των Κατεχομένων Χουσέιν Οζγκιουργκιούν που είχε συνομιλίες στην Άγκυρα με την Τουρκική ηγεσία. Προειδοποίησε δε, πως η πλευρά της Τουρκίας έχει «σχέδιο Β», για την περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για το Κυπριακό. 

Όπως γραφεί η Καθημερινή και η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι η διάσκεψη δεν θα ολοκληρωθεί σε μια μέρα, και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σε πρώτο στάδιο σε επίπεδο χαμηλότερο των ηγετών. 

Την πρώτη τους συνάντηση για το 2017 πραγματοποιούν σήμερα Tετάρτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε, θα έχει το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς οποίος την Παρασκευή θα συναντήσει στη Νέα Υόρκη το νέο ΓΓ του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.’

Στο μεταξύ, την υποστήριξη της Τερέζα Μέι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, ζήτησε ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την ομόλογό του της Βρετανίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επαφές και με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τη Δευτέρα ο κ Τσίπρας θα έχει κατ’ ίδιαν επαφές και με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις με στόχο και να διαμορφωθεί μια ενιαία στάση ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός αναμένεται να γίνει δεκτός απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να συζητήσουν για το Κυπριακό.
Πηγή: skai.gr - Kαθημερινή