Κλείσιμο

Η Τουρκία «δέσμευσε» και το Καστελόριζο για ναυτική άσκηση

Σκηνικό έντασης στήνει στο Αιγαίο η Άγκυρα, καθώς την Παρασκευή έγινε γνωστό πως «δεσμεύει» και το Καστελόριζο για ναυτική άσκηση. Όπως ενημέρωσε δε η τουρκική κυβέρνηση, όσα πλοία που θέλουν να προσεγγίσουν το νησί, θα πρέπει να ενημερώνουν τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα
με την NAVTEX 785/16 που εκδόθηκε από τον τουρκικό στρατό στις 15:40 το μεσημέρι αύριο Σάββατο δεσμεύουν την περιοχή για άσκηση πολεμικού πλοίου με υποβρύχια συσκευή.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία εξέδωσε την Πέμπτη ΝΟΤΑΜ Α5446/16 με την οποία υποστηρίζει ότι μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για την διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46, και συγκεκριμένα η νότια περιοχή της Κάσου, αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή, και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό διεξαγωγή ασκήσεων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Είχαν προηγηθεί οι προκλητικές δηλώσεις υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οποίος αμφισβήτησε ανοιχτά την ελληνικότητα των Ιμίων χαρακτηρίζοντάς τα ως «τουρκικό έδαφος».

«Οι δηλώσεις της πολιτική ηγεσίας της Τουρκίας γίνονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση» σχολίασε το Βερολίνο, ενώ η Κομισιόν κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία των κρατών – μελών της ΕΕ σε χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο. 







Πηγή: skai.gr