Κλείσιμο

Κομισιόν: Η Τουρκία να σεβαστεί την Ελλάδα και να αποφεύγει τις απειλές

Hχηρή παρέμβαση της Κομισιόν υπέρ της Ελλάδας την Παρασκευή, στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων για τα Ίμια και την Κάσο.

Η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία των κρατών – μελών της ΕΕ σε χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο διεμήνυσε στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτους μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», τόνισε στον ιστότοπο Euractiv.com η Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσιγιάντσιτς 

Η κ. Κοτσιγιάντσιτς συνέχισε, λέγοντας ότι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας «θα πρέπει να αποφευχθούν».

«Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει επίσης την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους».

Μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση ότι οφείλει να ξεκαθαρίσει αν βάζει τις εσωτερικές της σκοπιμότητες πάνω από Διεθνές Δίκαιο έστειλε νωρίτερα η Αθήνα, υπό τη σκιά του μπαράζ τουρκικών προκλήσεων που επαναφέρουν τη θεωρία των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Η αιχμηρή τοποθέτηση
 του υπουργείου Εξωτερικών έρχεται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος και αυτό αποτελεί απαρέγκλιτη στάση της Τουρκίας.

Συνέχεια στις δηλώσεις Τσαβούσογλου και απάντηση στις ελληνικές αντιδράσεις έδωσε λίγες ώρες αργότερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, δίνοντας μία ακόμα διάσταση στην προκλητική συμπεριφορά της, η Τουρκία εξέδωσε εντολή προς ναυτιλομένους (NOTAM) με την οποία ζητά αποστρατικοποίηση της Κάσου, υποστηρίζοντας πως μία από τις τρεις περιοχές που δεσμεύει η Ελλάδα για τις στρατιωτικές ασκήσεις νότια του νησιού δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πηγή: Euractiv.com - skai.gr