ΥΠΕΞ: Η Τουρκία ας αποφασίσει αν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο ή όχι

Μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση ότι οφείλει να ξεκαθαρίσει αν βάζει τις εσωτερικές της σκοπιμότητες πάνω από το Διεθνές Δίκαιο έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών, υπό τη σκιά του μπαράζ τουρκικών προκλήσεων που επαναφέρουν τη θεωρία των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Στράτος Ευθυμίου τονίζει ότι η ελληνική κυριαρχία επί των νησιών και των βραχονησίδων στο Αιγαίο έχει αποσαφηνιστεί ρητά από σειρά συνθηκών που υπογράφηκαν το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα.

Καλεί την Άγκυρα «να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο» αλλά και να ξεκαθαρίσει «εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων».

Ο κ. Ευθυμίου σημειώνει δε ότι η επανάληψη των αμφισβητήσεων από την τουρκική πλευρά ούτε τους δίνει οποιαδήποτε βάση ούτε τους προσδίδει νομικό κύρος.

Η αιχμηρή τοποθέτηση της ελληνικής διπλωματίας έρχεται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος και αυτό αποτελεί απαρέγκλιτη στάση της Τουρκίας.

Συνέχεια στις δηλώσεις Τσαβούσογλου και απάντηση στις ελληνικές αντιδράσεις έδωσε λίγες ώρες αργότερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως είπε, η θέση της Τουρκίας για την κυριαρχία της στα Ίμια – Καρντάκ όπως τα αποκάλεσε, χρησιμοποιώντας την τουρκική ονομασία – είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996.

Τόνισε πως η στάση της Άγκυρας δεν έχει αλλάξει και είναι γνωστή στην Αθήνα, και συνεπώς δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την Τουρκία ότι «υπονομεύει» τους κανόνες καλής γειτονίας.

Παράλληλα, δίνοντας μία ακόμα διάσταση στην προκλητική συμπεριφορά της, η Τουρκία εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλλομένους (NOTAM) με την οποία ζητά αποστρατικοποίηση της Κάσου, υποστηρίζοντας πως μία από τις τρεις περιοχές που δεσμεύει η Ελλάδα για τις στρατιωτικές ασκήσεις νότια του νησιού δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.


Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης