Αρχές του 2017 σχεδιάζεται να ανοίξει η ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη

Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να επαναλειτουργήσει η ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη, με τον διορισμό έλληνα πρέσβη στη βορειοαφρικανική χώρα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την αυθημερόν επίσκεψη που πραγματοποίησε στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Μία από τις κυριότερες ανησυχίες είναι η ασφάλεια της ελληνικής αποστολής, όμως ο κ. Κοτζίας είπε ότι το κτήριο της πρεσβείας βρίσκεται ανάμεσα στον αντίστοιχο Άρειο Πάγο της Λιβύης και σε ένα μεγάλο αστυνομικό τμήμα, συνεπώς υπάρχουν αρκετά καλές προϋποθέσεις.

Η ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη ανέστειλε τη λειτουργία της στα τέλη Ιουλίου του 2014 λόγω ταραχών και συγκρούσεων στη χώρα, που ακολούθησαν την πτώση του Μουαμάρ Γκαντάφι.

Στο επίκεντρο των επαφών του ΥΠΕΞ με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη βρέθηκε η προσφυγική κρίση, με δεδομένο ότι η Λιβύη λειτουργεί ως το μεγαλύτερο ορμητήριο διακινητών που στέλνουν πλοία υπερφορτωμένα με πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική προς την Ευρώπη. Συνήθως προορισμός τους είναι η Ιταλία.

Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει τους πόρους και την πολιτική βούληση ώστε να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ελέγχου των νότιων συνόρων της χώρας, υπολογίζοντας ότι το κόστος του έργου σήμερα ανέρχεται ως και σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει ήδη ρόλο στην εκπαίδευση της Ακτοφυλακής της Λιβύης, ενώ κατά την επίσκεψή του του ζητήθηκε η Ελλάδα να βοηθήσει στην εκπαίδευση και της Προεδρικής Φρουράς.

«Γενικά, όπως ξέρετε, υπάρχει μια παράδοση εκπαίδευσης αξιωματικών του Στρατού πολλών βορειοαφρικανικών χωρών στη χώρα μας. Αυτές οι εκπαιδευτικές δράσεις ενίσχυσαν πάρα πολύ την φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Λιβύη», είπε.

Ο κ. Κοτζιάς τέλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον να υπάρξει τριμερής συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με τη Λιβύη, στο μοντέλο που ήδη ακολουθείται με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα εξεταστεί στο μέλλον, όχι λόγω άρνησης της Ελλάδας, αλλά λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ίδια η Λιβύη.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης