Λέσβος: Δύο νεκροί και οχτώ τραυματίες στην πυρκαγιά στο hot spot

Δραματικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στο κέντρο προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο. Δύο νεκροί και 8 τραυματίες -δύο εκ των οποίων σοβαρά – είναι ο τραγικός τελικός απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο hot spot.

Νεκροί είναι μία 60χρονη πρόσφυγας και το 6χρονο εγγόνι της, Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ.

Σοβαρά τραυματισμένοι είναι δύο ομοεθνείς τους, μία 25χρονη γυναίκα με το 4χρονο παιδί της. Mεταφέρθηκαν με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 σε νοσοκομείο της Αθήνας, με σοβαρά εγκαύματα. Η γυναίκα φέρει εισπνευστικά τραύματα σε ποσοστό 50%  αλλά και στο σώμα διασωληνώθηκε και θα νοσηλευτεί στη ΜΕΘ του ΚΑΤ. Το παιδί φέρει εγκαύματα σε ποσοστό 30% με 40%, δεν έχει διασωληνωθεί και θα νοσηλευτεί στην ΜΕΘ του Αγία Σοφία για προληπτικούς λόγους.



Για το τραγικό περιστατικό είχαν τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σύμφωνα με την αστυνομία λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ, από έκρηξη φιάλης υγραερίου μέσα στη σκηνή της 60χρονης, την ώρα που μαγείρευε και το εγγόνι της κοιμόταν δίπλα της. Και οι δυο εγκλωβίστηκαν μέσα στην πλαστική σκηνή και απανθρακώθηκαν.

Αμέσως μετά το τραγικό συμβάν ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ μεταναστών, αφρικανικής κυρίως καταγωγής και χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ προκειμένου να ελέγχει η κατάσταση.
Για λόγους ασφαλείας ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν σε δομές εκτός του Hot spot.

Για το τραγικό περιστατικό και τα αίτια της πυρκαγιάς, διενεργείται προανάκριση από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.



Ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στη Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες στη Χίο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είχε επιρρίψει, την Πέμτπη το πρωί, ο Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε εκ νέου το Δήμο ότι υπαναχώρησε όσον αφορά την κατασκευή νέου καταυλισμού στην περιοχή ΧΑΔΑ, παρά το γεγονός ότι είχε αρχικά συμφωνήσει σε αυτή τη λύση, ενώ κατήγγειλε ότι η Νέα Δημοκρατία υποκινεί ενέργειες που υπονομεύουν τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης σε διάφορα νησιά για άτομα που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά.

Δείτε το οδοιπορικό του Παύλου Τσίμα στον καταυλισμό της Χίου στην εκπομπή Ιστορίες με δραματικές ιστορίες προσφύγων, αλλά και μαρτυρίες των κατοίκων για το πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους μετά τις προσφυγικές ροές. 


Πηγή: skai.gr