Τόσκας: Η επίθεση στη γαλλική πρεσβεία αλλάζει τον σχεδιασμό της αστυνόμευσης

- Αστακός η Αθήνα λόγω Ομπάμα
- Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις 

Η επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία αλλάζει το σχεδιασμό της αστυνόμευσης, με πιο ευέλικτες δυνάμεις στο κέντρο της Αθήνας, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.

Χαρακτήρισε πάντως ως «απόλυτα ασφαλές» το περιβάλλον για τη διήμερη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα (αρχίζει από αύριο Τρίτη), τονίζοντας ότι η επίθεση δεν άλλαξε σε τίποτα το πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου.

«Το περιστατικό έξω από τη γαλλική πρεσβεία, δεν το συνδέουμε με την επίσκεψη, περισσότερο αφορά την ασφάλεια του κέντρου σε διαρκή βάση, παρά την ίδια την επίσκεψη, με την οποία δεν συνδέεται, έτσι κι αλλιώς» διευκρίνισε ο υπουργός.

Έχουν ληφθεί, τόνισε ο κ. Τόσκας, όλα τα μέτρα για την επίσκεψη του κ. Ομπάμα, πρέπει, όμως, κάτι να γίνει για την ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας και εκεί έχουμε πάρει και θα πάρουμε και άλλα μέτρα στο επόμενο διάστημα. Δεν υπάρχει πάντα σκλήρυνση και αύξηση μέτρων, σημαίνει σωστά ευέλικτα μέτρα, πιο προσεκτικά, μέτρα κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.

Όσον αφορά την επίσκεψη Ομπάμα διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε σκοπό να κλείνουμε τους σταθμούς του μετρό για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε τους δρόμους για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα έλεγα ότι θα πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να αναλογιζόμαστε και το όφελος που υπάρχει στη χώρα όταν γίνεται μία τέτοια επίσκεψη και ειδικά αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Σε ό,τι αφορά τους πολίτες που θέλουν να διαδηλώσουν για την επίσκεψη αυτή, θα έλεγα ότι θα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες, οι οποίοι θα τεθούν. Δεν μπορεί, όπως καταλαβαίνει οποιοσδήποτε, ότι και να πιστεύει, να διαδηλώνει δίπλα στον επισκέπτη και κάποιοι κανόνες θα πρέπει να ακουστούν και να υλοποιούνται».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι πάνω από 4.000 Έλληνες αστυνομικοί, μαζί με τους Αμερικανούς που θα συνοδεύουν τον κ. Ομπάμα, θα σχηματίζουν μία ασπίδα προστασίας σε όλες τις διαδρομές και τους χώρους που θα επισκεφθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Για τις αναμενόμενες κινητοποιήσεις το επόμενο τριήμερο, λόγω της επίσκεψης του κ. Ομπάμα και της επετείου του Πολυτεχνείου, ο κ. Τόσκας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, σημειώνοντας ότι υπάρξει ωριμότητα από πλευράς πολιτών. Πρόσθεσε, δε, ότι θα τηρηθούν οι κανόνες της αστυνομίας και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για κανέναν. Ζήτησε επίσης την κατανόηση των πολιτών, λόγω των δρακόντιων μέτρων που έχουν ληφθεί, για την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου την Τρίτη και την Τετάρτη.
Πηγή: skai.gr