Γιουνκέρ: Εξωφρενική η άρνηση προσφύγων από Ελλάδα να μεταβούν εκτός Γερμανίας

«Εξωφρενική» και «μη αποδεκτή» χαρακτήρισε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ την άρνηση ορισμένων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία να μεταβούν, στο πλαίσιο του σχεδίου μετεγκατάστασης, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, εκτός της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ο πρόεδρος της Κομισιόν διεμήνυσε ότι οι πρόσφυγες που επέλεξαν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη, δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι επιλεκτικοί σε ποια χώρα θα μετεγκατατασταθούν.

Πάντως, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αναγνώρισε ότι υπάρχουν «κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» που αρνούνται να δεχθούν μετανάστες, διευκρινίζοντας εντούτοις πως «είναι πολύ λίγοι οι μετανάστες που δέχονται να μετεγκατασταθούν (εκτός Γερμανίας)».

Η ΕΕ εκπόνησε το σχέδιο μετεγκατάστασης το Σεπτέμβριο του 2015 με στόχο τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 160.000 προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες που έχουν σηκώσει το μεγάλο βάρος της υποδοχής, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος, και μόλις 7.000 άνθρωποι μετεγκαταστάθηκαν από τις δύο χώρες.

Ευθύνες στην Τουρκία για τυχόν κατάρρευση της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό επέρριψε εξάλλου την Κυριακή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir.

«Έχω ανοσία στις απειλές των Τούρκων ηγετών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο λουξεμβούργιος πολιτικός. «Αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τους όρους που συμφωνήθηκαν, δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα της βίζας», ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας ότι αν η συμφωνία καταρρεύσει «θα είναι με υπαιτιότητα της Τουρκίας».
Πηγή: skai.gr