Κλείσιμο

Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες έχει αρχίσει καθώς σε λιγότερο από 24 ώρες συγκαλείται νέα διάσκεψη του Δικαστηρίου, που όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι και η τελευταία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και πληροφορίες από δικαστικές πηγές, οι ανώτατοι δικαστές που μετέχουν της Ολομέλειας θα κληθούν αύριο Τετάρτη να ψηφίσουν για τα κρίσιμα και μείζονος σημασίας θέματα που έχουν τεθεί από τις προσφυγές προς κρίση στο δικαστήριο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι της διάσκεψης το πρώτο και σημαντικό θέμα που θα εκκαθαριστεί είναι εκείνο που σχετίζεται με τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, θέμα που έχει προβληθεί από τις προσφυγές που βάλλουν κατά του νόμου της κυβέρνησης που όρισε ως αρμόδιο τον υπουργό για να οργανώσει και να προχωρήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες.

Αν οι ανώτατοι δικαστικοί, που έχουν ήδη τοποθετηθεί και κατά τη χθεσινή Ολομέλεια για το επίμαχο θέμα, οδηγηθούν σε κρίση ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά, γιατί μόνον το ΕΣΡ είχε – κατά το Σύνταγμα – την αρμοδιότητα για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, τότε ο ισχύων νόμος θα αντιμετωπίσει προβλήματα εφαρμογής και θα πρέπει να υπάρξει διορθωτική νομοθετική πρωτοβουλία.

Δικαστικές πηγές ωστόσο εκτιμούσαν ότι σε περίπτωση που ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός για το ΕΣΡ το σκεπτικό της απόφασης μπορεί να περιλαμβάνει θέσεις και παραδοχές που να προσφέρονται για διέξοδο αλλά και για πολιτική διαχείριση του όλου θέματος.

Προς τούτο, σημείωναν ότι μπορεί η απόφαση να λέει αντισυνταγματικός μεν ο νόμος και ότι κακώς ο υπουργός είχε την αρμοδιότητα, όμως αυτό συνέβη διότι δεν υπήρχε παρά τις προσπάθειες ΕΣΡ.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο το δικαστήριο να προχωρήσει στον ορισμό προθεσμίας προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να προχωρήσει τα των τηλεοπτικών αδειών.

Ο αριθμός των αδειών

Σε αντίθετη περίπτωση, που ο νόμος κριθεί συνταγματικός με το επιχείρημα ότι η αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ ήταν η αιτία που οι αρμοδιότητες πήγαν στον υπουργό, τότε το δικαστήριο μπορεί να εισέλθει σε ψηφοφορία για το δεύτερο σοβαρό θέμα που εξετάζει, δηλαδή τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Σε αυτή την περίπτωση οι εκτιμήσεις δικαστικών πηγών λένε πως η απόφαση το πιθανότερο είναι να κρίνει αντισυνταγματική την εν λόγω ρύθμιση, δηλαδή τον περιοριστικό αριθμό τέσσερα για τις άδειες.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι παραγόμενες συνέπειες από την δικαστική απόφαση του ΣτΕ εκτιμάται ότι θα είναι ότι η εφαρμογή του νόμου θα σκοντάψει σε εμπόδια και η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε κάποιες διορθωτικές νομοθετικές κινήσεις.

Πάντως, εκτιμήσεις δικαστικών πηγών, ανέφεραν, πως αν το σκεπτικό της απόφασης δίδει προθεσμία ολίγων μηνών για συγκρότηση του ΕΣΡ, πέραν των δυνατοτήτων πολιτικής διαχείρισης που ενδεχομένως θα δοθούν στην κυβέρνηση για την επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει, η αντιπολίτευση, διά δικαστικής αποφάσεως πλέον, θα κληθεί να συναινέσει σε λύσεις συγκρότησης του ΕΡΣ εντός της ταχθείσας από την απόφαση προθεσμίας.

Όμως σε κάθε περίπτωση τα σενάρια οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες που σχετίζονται με την επικείμενη απόφαση, μένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη διά της ψήφου των ανωτάτων δικαστικών.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάδρου