Σουλτς προς Μουζάλα: Η Ελλάδα καθυστερεί τις επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία

Ζήτημα καθυστέρησης των επιστροφών μεταναστών στην Τουρκία εκ μέρους της Ελλάδας έθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το πρωί στις Βρυξέλλες με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Σούλτς δήλωσε ουσιαστικά αλληλέγγυος με την Ελλάδα, τόνισε πως πολλά κράτη μέλη έχουν αφήσει στην ουσία τη χώρα μας μόνη της, και υπογράμμισε πως πρέπει να επισπευσθεί οπωσδήποτε η μετεγκατάσταση. Παράλληλα όμως, έθεσε το ζήτημα της καθυστέρησης των επιστροφών εκ μέρους της Ελλάδας, θέση που απηχεί τις απόψεις και άλλων ευρωπαϊκών κρατών – μελών, αλλά και της Γερμανίας, με τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ να έχει προβεί σε ανάλογες δηλώσεις.

Ακόμη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε περαιτέρω πληροφόρηση για μια σειρά ζητημάτων και πρότεινε την έναρξη πιο στενής συνεργασίας και συνέχειας της επικοινωνίας του με τον κ. Μουζάλα.

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέλαβε μέρος της ευθύνης που ανήκει στη χώρα μας, υπενθυμίζοντας ωστόσο την υποχρέωση οι επιστροφές να γίνονται με βάση το διεθνές δίκαιο, καθώς και την παρατηρούμενη απροθυμία των κρατών μελών, να διαθέσουν εμπειρογνώμονες στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO)

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, να αναλάβει ενεργό ρόλο στο προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη.

Ο κ. Μουζάλας έκανε ακόμη σαφές πως η χώρα είναι αντίθετη στην ιδέα της λεγόμενης «ευέλικτης αλληλεγγύης», την οποία επικαλούνται κάποιοι από τους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να αποποιηθούν των ευθυνών τους για ένα πραγματικό μοίρασμα υποχρεώσεων στο προσφυγικό.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μουζάλας παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα ζητώντας τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα εξής θέματα:

* Στην τήρηση της Συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας απ’ όλες τις πλευρές, «καθώς είναι o μόνος τρόπος νόμιμης και ασφαλούς μεταφοράς προσφύγων προς την Ευρώπη».

* Στη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς ευρωπαϊκά κράτη μέλη (Relocation), ιδιαίτερα όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους, καθώς η διαδικασία στην ουσία δεν λειτουργεί: Ως τα τέλη του 2016 θα έπρεπε να έχουν μετεγκατασταθεί 33.000 άνθρωποι ενώ έχουν μεταφερθεί μόνο 5.000.

* Στη διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων για ανθρωπιστικούς λόγους από την Τουρκία προς την Ευρώπη (resettlement) προκειμένου να περάσει το μήνυμα της νόμιμης μετάβασης στην Ευρώπη.

* Στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών - αντί των επιστροφών που σήμερα πραγματοποιούνται από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά- ο οποίος θα διευκολύνει τη επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

* Στην τροποποίηση του κανονισμού του «Δουβλίνου» για τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου, με τρόπο που να μην ισοπεδώνει τις χώρες πρώτης υποδοχής.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ