Έρευνα για την υποκλοπή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αντιπροέδρου του ΣτΕ

Παρέμβαση για έρευνα εφ' όλης της ύλης μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που μετέχει της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες, πραγματοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ο υπουργός με παραγγελία του προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου ζητά να διερευνηθεί σε βάθος αν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα μεταξύ των οποίων, παραβίαση και ανακοίνωση προσωπικών δεδομένων, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας και άλλα.

Παράλληλα, λίγο νωρίτερα έρευνα για υποκλοπή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του οποίου προσωπικά δεδομένα διοχετεύθηκαν σε μερίδα του Τύπου προκαλώντας οργίλη αντίδραση δικαστικών ενώσεων, διατάχθηκε και από την Εισαγγελία της Αθήνας.

Η έρευνα έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Σπυρίδωνα Παππά.

Χρυσόγονος: Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη η υποκλοπή

Προϊόν υποκλοπής δεν μπορεί κατά το Σύνταγμα να αξιοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Όπως εξήγησε, «το μόνο στοιχειό που έχουμε ως δεδομένο είναι κάποια υποκλαπέντα e-mail από τα οποία προκύπτει επικοινωνία σε οικείο ύφος μεταξύ δύο προσώπων, του συγκεκριμένου δικαστή με υποψήφια στη σχόλη δικαστών.

Τέτοια επικοινωνία με οικειότητα προστατεύεται από το Σύνταγμα, και δεν αποτελεί παραδεκτό αποδεικτικό μέσο, συμπλήρωσε.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου