Και δεύτερος δικαστής του ΣτΕ απουσιάζει λόγω ασθενείας

Μέσα σε φορτισμένο κλίμα και με αβεβαιότητες, όπως προς την τελική έκβαση των διασκέψεων, συγκαλείται σήμερα για τρίτη φορά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για να κρίνει επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η αιφνίδια ασθένεια του συμβούλου επικρατείας Αριστόβουλου Βώρου που νοσηλεύεται με έμφραγμα αλλά και η κίνηση πειθαρχικής διαδικασίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, κατά αντιπροέδρου του ΣτΕ εκ των πλέον έγκριτων, μετά από δημοσιεύματα που έκαναν την εμφάνισή τους προ ημερών για θέματα της προσωπικής του ζωής, αποτελούν νέα δεδομένα.

Η ασθένεια του κ. Βώρου και η απουσία από τις διασκέψεις και άλλου δικαστικού, του αναπληρωτή κ. Δημ. Αλεξανδρή, δημιουργούν ανησυχία ότι η συνέχιση των διασκέψεων της Ολομέλειας κρέμεται από μία κλωστή.

Και τούτο διότι οι αναπληρωτές δικαστές είναι μόνον δύο, ο ένας αναπληρώνει ήδη τον κ. Βώρο και ο άλλος είναι ασθενής (έχει σπάσει το πόδι του) με αποτέλεσμα αν τιμωρηθεί πειθαρχικά ο ελεγχόμενος από χθες αντιπρόεδρος τότε η Ολομέλεια θα ματαιωθεί οριστικά και ενδεχομένως η υπόθεση να συζητηθεί εξ αρχής.

Με το δεδομένο ότι αυτή η εξέλιξη όχι μόνον δεν αποκλείεται αλλά πιθανολογείται σφόδρα, η πειθαρχική διαδικασία που κινήθηκε χθες κατά του αντιπροέδρου του ΣτΕ που μετέχει της Ολομέλειας, έχει φορτίσει έτι περαιτέρω το κλίμα μέσα στο δικαστήριο και είναι άγνωστο πόσο και πώς θα επηρεάσει τη σημερινή διάσκεψη.

Πάντως οι ανώτατοι δικαστικοί σήμερα, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα κληθούν να ψηφίσουν για το αν θα γίνουν δεκτές η όχι οι προσφυγές των καναλιών ( αν είναι παραδεκτές κατά τη νομική ορολογία) προκειμένου το δικαστήριο να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης και να κρίνει αν ο νόμος της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες είναι συνταγματικός η όχι.


Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου