Εν μέσω σοβαρών προβλημάτων η 3η διάσκεψη του ΣτΕ

Πειθαρχική έρευνα σε βάρος ανώτατου δικαστικού λειτουργού που μετέχει της κρίσιμης διάσκεψης για τον νόμο περί τηλεοπτικών αδειών διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος μετά από δημοσιεύματα του τύπου που αφορούσαν σε θέματα που άπτονται προσωπικές του σχέσεις.

Τα δημοσιεύματα αυτά που είχαν κάνει την εμφάνισή τους πριν ξεκινήσει η δεύτερη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ και είχαν εκληφθεί από πολλούς δικαστικούς εντός και εκτός ανωτάτου δικαστηρίου ως εντασσόμενα σε εκβιαστικές κινήσεις κατά δικαστών και ως μεθοδεύσεις σε βάρος τους ενόψει της εκκρεμότητας κρίσιμων διασκέψεων.

Μετά την κίνηση πειθαρχικής διαδικασίας κατά του ανωτάτου δικαστικού, αντιπροέδρου, σύμφωνα με πληροφορίες, του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και μετά την ασθένεια, έπαθε έμφραγμα, άλλου μέλους του δικαστηρίου, η αυριανή διάσκεψη αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί τελικά.

Οι αναμενόμενες αντιδράσεις για την πειθαρχική έρευνα σε βάρος μέλους του δικαστηρίου για θέματα που ήταν γνωστά στο δικαστήριο από καιρό και δεν είχαν προκαλέσει πειθαρχική έρευνα σε βάρος του, αλλά και λόγω της φύσεως αυτών των θεμάτων, άπτονται της προσωπικής του ζωής, δεν είναι εκ των προτέρων γνωστό πως θα επηρεάσουν τη σύγκληση της αυριανής διάσκεψης.

Επιπλέον η ασθένεια, του συμβούλου επικρατείας Αριστόβουλου Βώρου ο οποίος νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, θέτει εκ των πραγμάτων θέμα αναπλήρωσης του. Οι αναπληρωτές στην Ολομέλεια είναι συνολικά δύο.

Αν εξαντληθούν, δήλωναν δικαστικές πηγές, με ενδεχόμενη πειθαρχική τιμωρία του ανώτατου δικαστικού εναντίον του οποίου κινήθηκε η πειθαρχική έρευνα, η διότι κάποιος άλλος δικαστής δηλώσει κώλυμα λόγω ασθενείας, τότε η υπόθεση τινάζεται εξ ολοκλήρου στον αέρα, οι διασκέψεις σταματούν και η όλη υπόθεση θα πρέπει να δικαστεί εξ υπαρχής.

Πάντως, δικαστικές πηγές, δεν μπορούσαν να αποκλείσουν και την πιθανότητα ματαίωσης, τελικώς, της διάσκεψης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Σε ό,τι αφορά πάντως τα δημοσιεύματα που προκάλεσαν την πειθαρχική έρευνα σε βάρος ανώτατου δικαστικού, εγνωσμένου κύρους, εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης, κατά την δεύτερη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ είχαν σημειωθεί εντάσεις και αντεγκλήσεις, ακριβώς, με αφορμή τα εν λόγω δημοσιεύματα. Πάντως δικαστικές πηγές δήλωναν ότι ο εν λόγω δικαστικός θα μπορεί να μετάσχει της διάσκεψης παρά την πειθαρχική έρευνα σε βάρος του.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης:

«Ως Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχω ήδη προβεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, σε ενέργειες που οδηγούν στη διερεύνηση των ενδεχόμενων παράνομων πράξεων που αφορούν τη δικαιοσύνη.

Σεβόμενος την επιταγή της μυστικότητας των ερευνών και το τεκμήριο της αθωότητας, δε θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, καλώ όλους όσοι με δηλώσεις, αποκαλύψεις και λοιπές παρεμβάσεις επιχειρούν να επηρεάσουν το έργο της απονομής της δικαιοσύνης, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους».

Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου