Τρίτη διάσκεψη του ΣτΕ αύριο το απόγευμα

Τρίτη κατά σειρά διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο το απόγευμα, προκειμένου οι ανώτατοι δικαστικοί να αποφανθούν για το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης με βάση το οποίο έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι ανώτατοι δικαστικοί, συνολικά 31 μαζί με τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου κ. Νίκο Σακελλαρίου, αν τελικώς, συγκληθεί αύριο το απόγευμα η διάσκεψη θα κληθούν να ψηφίσουν για το κρίσιμο θέμα που τους απασχόλησε στις δύο προηγούμενες διασκέψεις, που σχετίζονται με το αν οι προσφυγές των καναλιών πρέπει να γίνουν δεκτές και το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης και να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα η μη του νόμου Παππά.

Αν προσφυγές απορριφθούν, όπως προτείνει και ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, τότε η υπόθεση θα κλείσει εδώ και το δικαστήριο δεν θα κρίνει τα μείζονα θέματα συνταγματικών παραβάσεων που έχουν τεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν δικαστικά προσφύγει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το ανώτατο δικαστήριο, έχει και δεύτερη ευκαιρία, να κρίνει τα περί συνταγματικότητας η μη του επίμαχου νόμου, τον προσεχή Ιανουάριο, όταν έχουν προσδιοριστεί προς εκδίκαση άλλες προσφυγές των καναλιών με διαφορετική νομική βάση.

Πάντως, οι δύο διασκέψεις που έχουν μέχρι τώρα πραγματοποιηθεί, αναλώθηκαν με τα τυπικά, πλην ουσιαστικά θέματα του παραδεκτού των προσφυγών, ενώ κατά τη διάρκειά τους δεν έλειψαν εντάσεις και ενίοτε λεκτικές αντιπαραθέσεις καθώς η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδρίασε στη σκιά του κλίματος που είναι βαρύ στη δικαιοσύνη λόγω των τελευταίων εξελίξεων.

Ειδικώς μάλιστα στο Συμβούλιο της Επικρατείας το κλίμα έχει επιδεινωθεί μετά τη ματαίωση της Ολομέλειας στις 30 Σεπτεμβρίου με την επίκληση από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, λόγων προερχόμενων "από το κλίμα των ημερών", γεγονός που πυροδότησε αντιδράσεις εντός δικαστηρίου με δύο αντιπροέδρους να παραιτούνται από την Ένωση των Δικαστών του ΣτΕ στρεφόμενοι με δριμύτητα κατά του Προέδρου για τους χειρισμούς του αλλά και κατά της Ενώσεώς τους.

Η κατάσταση μέσα στο δικαστήριο επιβαρύνθηκε έτι περαιτέρω μετά την εμφάνιση δημοσιευμάτων που εκλαμβάνονται ως προσπάθεια εκβιασμού δικαστών κύρους και εντάσσονται από πολλούς σε μεθοδεύσεις και κτυπήματα κάτω από τη ζώνη ενόψει των κρίσιμων διασκέψεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Πέραν, όμως της διάσκεψης της Ολομέλειας, χθες τέσσερις νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατατέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες προς εκδίκαση από επιχειρηματικά σχήματα που μετείχαν στην πρόσφατη διαγωνιστική διαδικασία.  Σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδικαστούν την Παρασκευή.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου