Ευθύμιος Λέκκας: Σταδιακή εκτόνωση της μετασεισμικής δραστηριότητας στα Ιωάννινα

Για σταδιακή εκτόνωση της όλης κατάστασης έκανε λόγο σήμερα στον ΣΚΑΙ ο Ευθύμιος Λέκκας καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρό σεισμό του Σαββάτου στα Ιωάννινα και την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

Αναφερόμενος και στην χθεσινοβραδινή δόνηση των 4,3 βαθμών (λίγο μετά τις 10) είπε ότι είναι σαφές ότι έχουμε πλέουν μικρότερους σε μέγεθος σεισμούς και πιο αραιούς. Είπε πάντως πως θα πρέπει να συμπληρωθεί το 48ωρο για να βγάλουμε ξεκάθαρο συμπέρασμα.

Σημείωσε επίσης ότι πράγματι υπάρχουν ρήγματα στην περιοχή αλλά είναι μικρά και δεν έχουν συσσωρεύσει τόση ενέργεια για να δώσουν μεγάλο σεισμό.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης έμειναν και χθες έξω από τα σπίτια τους, στα αυτοκίνητα τους σε πλατείες και δρόμους της πόλης.

Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ζητά από τους πολίτες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιωαννίνων, που συνεδρίασε χθες , προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

Από το σεισμό έπεσαν βράχοι στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά (χθες το πρωί η κυκλοφορία).Έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά.

Κλειστά θα είναι σήμερα σχολεία, νηπιαγωγεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ στους Δήμους Ιωαννίνων, Πωγωνιού και Ζίτσας, ενώ δε θα λειτουργήσει καθόλου αυτή την εβδομάδα η ανώτατη εκκλησιαστική σχολή Βελλάς καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές.

Αναστέλλεται από σήμερα μέχρι και την 19η Οκτωβρίου η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων και του Ειρηνοδικείου Κόνιτσας.

Αναβλήθηκε ο χθεσινός αγώνας ΠΑΣ Γιάννενα - Λεβαδειακός, ενώ στη Super League έχει προταθεί να μη διεξαχθεί ούτε σήμερα.

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών σημειώθηκε στις 4 και μισή τα ξημερώματα στο θαλάσσιο χώρο 17 χλμ Βόρεια, βορειοανατολικά της Σάμου. Είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.


Πηγή: skai.gr