Κλείσιμο

Ηράκλειο: Εκπαιδευμένα σκυλιά εντόπισαν πάνω από 100 φόλες

Σημαντική επιτυχία παρουσιάζει ο απολογισμός του πρώτου διμήνου της δράσης της Κρητικής Ομάδας Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΚΟΣ), που δραστηριοποιείται στο νησί από τις 21 Ιουλίου 2016.

Tα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά «Ντάικα» και «Καρίνα», μετά από δύο μήνες σκληρής δουλειάς για την ΚΟΣ, εντόπισαν περισσότερες από 100 φόλες, καθώς και πολλά σκυλιά και άγρια προστατευόμενα ζώα, νεκρά.

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά με την επίβλεψη των χειριστών τους, Σπύρου Νηστικάκη και Γιάννη Γρηγοράκη, έχουν πραγματοποιήσει έρευνες σε περισσότερα από 32 καταγγελλόμενα περιστατικά χρήσης δηλητηρίων, τα 23 εκ των οποίων απέδωσαν ευρήματα.

Εντοπίστηκαν περισσότερα από 100 δηλητηριασμένα δολώματα και 23 νεκρά ζώα, οικόσιτα και άγρια.
Σε 13 περιπτώσεις κατατέθηκε μήνυση και παραδόθηκαν τα πειστήρια για να προχωρήσει η τοξικολογική εξέταση και να σχηματιστεί αντίστοιχη δικογραφία από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η Κρητική Ομάδα Σκύλων αποτελείται από δύο ομοσπονδιακούς θηροφύλακες -χειριστές και δύο
γερμανικά ποιμενικά σκυλιά, που περιπολούν στην ύπαιθρο της Κρήτης, χωρισμένοι σε δύο κλιμάκια. Υπηρεσιακά ανήκουν στην Α' Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου (ΑΚΟΚΔ) και επιβλέπονται επιστημονικά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ).

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και την Α' Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου «η έξαρση του φαινομένου παρατηρείται ιδιαίτερα την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου, οπότε και η δραστηριότητα στην ύπαιθρο (αγροτικές εργασίες, κτηνοτροφία και κυνήγι) βρίσκεται στο απόγειό της.
Πηγή: skai.gr