Βερολίνο: Η συνθήκη της Λωζάννης ισχύει...

«Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάννης εξακολουθεί να ισχύει», διευκρίνισε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του τούρκου Προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα νησιά.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μάρτιν Σέφερ, δήλωσε πως το Βερολίνο δεν θα πάρει το μέρος κανενός όσον αφορά την κόντρα Ελλάδας και Τουρκίας για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο κ. Σέφερ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τι είπε ο κ. Ερντογάν, όμως αποσαφήνισε πως το Βερολίνο δεν υποστηρίζει την μία ή την άλλη πλευρά και πιστεύει πως οι διαφορές πρέπει να λυθούν ειρηνικά.

«Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε επισήμανση ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε νησιά και όχι σε σύνορα, ανέφερε: «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του κ. Ερντογάν και δυστυχώς δεν μου είναι δυνατό να αντιδράσω σε αυτό».

Ερωτηθείς, δε, εάν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά, απάντησε: «Επαναλαμβάνω αυτό που είπα».

Η επίσημη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να δοθεί το απόγευμα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπως δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Εν τω μεταξύ, επίθεση στον τούρκο πρόεδρο εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος.

«Οι φωνές που ακούει από τα ελληνικά νησιά είναι των Ελλήνων που σφαγιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και καλό θα ήταν να μην θέλει να ακούσει αυτές τις φωνές, τόνισε ο κ. Καμμένος.

Προσέθεσε πως ο τούρκος πρόεδρος ακολουθεί λάθος πορεία και μετατρέπει την χώρα του σε ένα θεοκρατικό κράτος. Δεν εκτιμά αυτά που έχει κερδίσει η χώρα από τον Κεμάλ Ατατούρκ, σημείωσε.

Από την πλευρά του, κ. Ξυδάκης παραδέχτηκε ότι οι τοποθετήσεις του τούρκου προέδρου μπορούν να επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όμως εκτίμησε πως η κίνηση Ερντογάν απευθύνεται σε εσωτερικό ακροατήριο και αντανακλά πρόσκαιρες πολιτικές σκοπιμότητες.

«Αυτές οι πολιτικές δεν μπορούν να έχουν διάρκεια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μόνο και μόνο για να αρχίσουν συζητήσεις για αναθεώρηση μεγάλων διεθνών συνθηκών χρειάζεται η συμμετοχή «15 διεθνών παραγόντων».
Πηγή: skai.gr