Ξυδάκης: Θα ζητήσουμε από το Χαν να δώσει εξηγήσεις περί «τσάμικου»

Η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν να «δώσει εξηγήσεις» για την «ωμή παρέμβαση» που έκανε όταν έκανε λόγο για τσάμικο ζήτημα με την Αλβανία, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, καθώς η Αθήνα φαντάζει αποφασισμένη να επιμείνει στο θέμα.

«Ο Χαν παραβίασε τον θεσμικό του ρόλο και οποιονδήποτε πολιτικό κώδικα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης, σημειώνοντας ότι με τη συμπεριφορά του ο επίτροπος «αγγίζει τα όρια προσβολής» ενός κράτους-μέλους.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, εκτίμησε ότι ο επίτροπος ίσως προσπαθεί να «κάνει τον καλό» στα κράτη των Βαλκανίων ή αναζητά έναν ρόλο μέσα στην Κομισιόν.

Επανέλαβε την πάγια γραμμή της ελληνικής διπλωματίας ότι δεν υπάρχει τσάμικο ζήτημα και δεν υφίσταται καν διμερές θέμα ανάμεσα στην Αθήνα και στα Τίρανα.

Σε δήλωσή της στον ΣΚΑΪ
χθες Πέμπτη, εκπρόσωπος του κ. Χαν διευκρίνισε ότι η Κομισιόν «δεν παίρνει θέση σε διμερή ζητήματα», χωρίς όμως να αναιρέσει την αναφορά του επιτρόπου στο ζήτημα των τσάμηδων, που είχε γίνει σε επιστολή του στην ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

«Ορισμένοι στις Βρυξέλλες δεν κατανοούν τη σημασία του να μην ψεύδεσαι», απάντησε δηκτικά το ΥΠΕΞ στις δηλώσεις της εκπροσώπου του κ. Χαν.

Νωρίτερα, τον υπουργείο είχε εκδώσει σκληρότατη ανακοίνωση, με την οποία χαρακτήρισε τη δήλωση του επιτρόπου «αναληθή και απαράδεκτη».
Πηγή: skai.gr