Κλείσιμο

O επικεφαλής της διεύθυνσης επιθεώρησης εποπτευόμενων εταιρειών της ΤτΕ στην εξεταστική

Με εντάσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών, συνεχίζονται οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τη δανειοδότηση κομμάτων και μέσων ενημέρωσης, με την εξέταση του επικεφαλής της διεύθυνσης επιθεώρησης εποπτευόμενων εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Πάσχα.

Από την αρχή της συνεδρίασης επικράτησαν υψηλοί τόνοι, όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια για την παιδεία, πως «σύντομα θα δοθεί το πόρισμα της εξεταστικής στη δημοσιότητα και τότε θα γελάσει ο κάθε πικραμένος».

Ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε τους βουλευτές της συμπολίτευσης υποστηρίζοντας πως ήδη έχουν συντάξει το πόρισμα τους με τα συμπεράσματα της επιτροπής, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία ως κοροϊδία. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του για το πόρισμα αλλά και για την απόφαση του ΣτΕ σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες παραπέμπει σε τακτικές που θυμίζουν τον πρώην ηγέτη της κομμουνιστικής Αλβανίας, Έμβερ Χότζα.

Οι αναφορές του Ανδρέα Λοβέρδου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής Σωκράτη Φάμελο να αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη πορίσματος.

Ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένως ρώτησε τον μάρτυρα, Γιώργο Πάσχα, εάν υπάρχει πόρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος για την Τράπεζα Αττικής για την περίοδο 2010-2014, αλλά και για δάνεια ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν πολιτικά κόμματα από την Τράπεζα Αττικής τα τελευταία έτη.

Ο κος Πάσχας απάντησε πως δε γνωρίζει την ύπαρξη πορίσματος για την περίοδο 2010-2014 και πως στο πόρισμα του 2016 δεν υπάρχουν αναφορές σε δάνεια μέσων ενημέρωσης ή κομμάτων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι εποπτικοί μηχανισμοί της ΤτΕ δε δύναται να ελέγξει όλους τους δανειολήπτες και πως αυτό γίνεται δειγματοληπτικά. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής ο οποίος τόνισε πως το πόρισμα του 2016 περιλαμβάνει τον έλεγχο 37 εταιρειών, με τις 30 από αυτές να έχουν λάβει δάνεια κάτω των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κος Φάμελος υποστήριξε πως τα 13 εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν πολιτικά κόμματα από την Τράπεζα Αττικής αποτελούν υψηλό ποσό.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο όταν ο Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ ρώτησε για το εάν οι πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Αττικής με τις εισφορές μηχανικών ήταν παράνομες.

Οι αναφορές του βουλευτή της ΝΔ προκάλεσε εκ νέου την αντίδραση του Σωκράτη Φάμελου ο οποίος σε πολύ έντονο ύφος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί «να φτιάξει βαρβάρους».

«Στελέχη της ΝΔ ήταν στη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής χωρίς δίπλωμα. Σας ενοχλεί που η Τράπεζα Αττικής είναι μία ελληνική, μη συστημική τράπεζα. Σας ενοχλεί που βγαίνουν ειδήσεις για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η δίωξη του κ. Σπυρόπουλου από το ΠΑΣΟΚ για κακουργήματα».

Ο κ. Φάμελος υποστήριξε επίσης πως η κυβέρνηση θα προστατέψει την Τράπεζα Αττικής αποκαθιστώντας τη νομιμότητα, ενώ εκτίμησε πως υπάρχουν μεγάλες ευθύνες και στις προηγούμενες διοικήσεις της τράπεζας από το 2010 έως το 2014. Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του ΤΕΕ που στήριξε τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αυτές ελήφθησαν προκειμένου να εξασφαλιστεί η τράπεζα τονίζοντας πως οι ασφαλιστικές εισφορές είναι εξασφαλισμένες με νόμο.

«ΣΚΑΪ, Καθημερινή, ΑΝΤ1 και Πρώτο Θέμα εξυπηρετούν απρόσκοπτα τα δάνειά τους»

Ερωτηθείς για το δανεισμό μέσων ενημέρωσης, ο κ. Πάσχας επισήμανε πως ο ΣΚΑΪ, η Καθημερινή, ο Αντέννα και το Πρώτο Θέμα εξυπηρετούν απρόσκοπτα τα δάνειά τους, καταβάλλοντας τις δόσεις τους έως σήμερα, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός STAR καταβάλλει μόνο τους τόκους.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. στην οποία υπάγεται ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, ο Γιώργος Πάσχας ανέφερε πως το υπόλοιπο του κοινοπρακτικού δανείου που έλαβε η εταιρεία το 2012, ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ, ανέρχεται πλέον σε 85 εκατομμύρια ευρώ, καθώς έχει πληρωθεί ποσό 31 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Πάσχας πρόσθεσε πως οι μέτοχοι της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. ήταν υποχρεωμένοι να προβούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την ανανέωση του κοινοπρακτικού δανείου, κάτι που ουδέποτε συνέβη.

Πηγή: skai.gr - Αχιλλέας Τόπας