Με ρυθμούς χελώνας οι επαναπροωθήσεις και μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα

Με πολύ αργούς ρυθμούς προχωρούν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τις 20 Μαρτίου, όταν και τέθηκε σε ισχύ η σχετική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, έχουν επιστραφεί στη γείτονα χώρα μόλις 578 άτομα, τη στιγμή που οι νέες αφίξεις υπερβαίνουν κατά πολύ τις 8.000.

Το τρίμηνο από τα μέσα Ιουνίου, που περιλαμβάνει και την περίοδο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, έχουν γίνει μόλις 116 επαναπροωθήσεις, αφότου η Άγκυρα απέσυρε τους αστυνομικούς συνδέσμους που είχε στείλει στη χώρα μας για το συντονισμό των επιστροφών.

Στον αντίποδα, 1.616 Σύροι πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί από την Τουρκία στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, με αργούς ρυθμούς προχωρά και το σχέδιο των Βρυξελλών για μεταφορά 160.000 προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. με βάση πληθυσμιακά και οικονομικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται σε ισχύ από τον περσινό Ιούλιο, έως τώρα έχουν διαμοιραστεί σε άλλες χώρες μόνο 5.651 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 4.455 βρίσκονταν στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα βρίσκεται πολύ πίσω από τους ποσοτικούς στόχους του, οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν το γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας έως τώρα όσον αφορά τον αριθμό των μετεγκαταστάσεων, με 1.202 – δηλαδή πάνω από το ένα πέμπτο του έως τώρα συνόλου.

Μάλιστα, η Επιτροπή εμφανίζεται αισιόδοξη ότι εάν τα κράτη-μέλη συνεχίσουν τις προσπάθειες θα είναι δυνατό μέσα στο 2017 να μετεγκατασταθεί το σύνολο των 30.000 υποψηφίων που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Η έκθεση δεν καταγράφει
κάτι νεότερο σχετικά με την απελευθέρωση των βίζα για τα τουρκικά διαβατήρια, με τις Βρυξέλλες να επαναβεβαιώνουν ότι ο διάλογος συνεχίζεται ώστε να υλοποιηθούν τα επτά εναπομείναντα προαπαιτούμενα.

Τέλος, η Κομισιόν τονίζει ότι – παρά τις τουρκικές καταγγελίες για το αντίθετο – έως τώρα έχει εκταμιεύσει 2,24 από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε συμφωνήσει να προσφέρει έως και το 2017 για την υποστήριξη των περίπου τριών εκατομμυρίων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία.
Πηγή: skai.gr