Για τρίτο 24ωρο μαίνεται η φωτιά στην Θάσο

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις με τους κατοίκους και τους εθελοντές ώστε να μην περάσει η φωτιά στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Σήμερα το βάρος θα δοθεί στα εναέρια μέσα που θα αρχίσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς που μαίνεται για τρίτο 24ωρο. 

Η φωτιά έχει καλύψει σχεδόν ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού, από το Ραχώνι ως τις Αλυκές και σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Χθες το απόγευμα κινδύνευσε το χωριό Ραχώνι, ενώ σύμφωνα με κατοίκους του νησιού, έχουν ήδη καεί δέκα σπίτια στο Μικρό και τρία στο Μεγάλο Καζαβίτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν τραυματιστεί τέσσερις πυροσβέστες, ενώ δεκάδες κάτοικοι έχουν μεταβεί στο κέντρο υγείας του νησιού κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα αλλά και μικροτραυματισμούς.

Στη Θάσο θα μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να έχει επιτόπου ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί.

Θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εσωτερικών, Μεταφορών, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο δήμαρχος Θάσου ανακοίνωσε πλήρη αναστολή της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων του νησιού έως και την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ πυροσβέστες που μίλησαν στην Καθημερινή έκαναν λόγο για πυρκαγιά εξίσου καταστροφική με εκείνη του 1985 που κατέκαψε το νησί.

Την ίδια ώρα κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι αντιπυρικές ζώνες, που δημιουργήθηκαν μετά τις πυρκαγιές του 1985 και του 1989, έχουν χρόνια να συντηρηθούν, ενώ ασυντήρητοι ειναι και οι αγροτικοί δρόμοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πυροσβέστες να πλησιάσουν τα μέτωπα της φωτιάς.
Πηγή: skai.gr